Το Κέντρο Υγείας Βιάννου, το οποίο φιλοξένησε την Κινητή Μονάδα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και Π.Ι της περιοχής ευθύνης του, επισκέφθηκε η Υποδιοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κ. Άννα Τριχοπούλου, συνοδευόμενη από στελέχη της υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης της, η Υποδιοικήτρια είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αντιδήμαρχο Βιάννου κ. Αγαπουλάκη για τη λειτουργία του Κ.Υ., των Περιφερειακών Ιατρειών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και με γιατρούς και το προσωπικό του Κ.Υ Βιάννου για θέματα λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας.

Ακολούθως, η κα Τριχοπούλου συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κουτεντάκη, επισκέφθηκε το υπό κατασκευή κτήριο που θα στεγάσει το Περιφερειακό Ιατρείο Άρβης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, το χώρο του ιατρείου που σήμερα παρέχονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στην Άρβη, καθώς και τα Π.Ι. Ψαρής Φοράδας και Κερατοκάμπου.

Παράλληλα σκοπός της εκεί επίσκεψης ήταν η παρακολούθηση της πορείας του Προγράμματος της Κινητής Μονάδας της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που υλοποιείται στην Κρήτη.

Η δράση «Λειτουργία κινητής Μονάδας δωρεάν εξέτασης πληθυσμού και συμβουλευτικής πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας» εντάσσεται στο έργο με τίτλο «Δημιουργία Διασυνοριακής Ομπρέλας Προστασίας του Γενικού και Πάσχοντος Πληθυσμού για τη ΣΚΠ», του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013, με κύριους εταίρους την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το έργο στοχεύει να βοηθήσει τους πάσχοντες από ΣΚΠ και τους συγγενείς αυτών να ωφεληθούν από τη δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου, το οποίο θα προωθήσει στρατηγικές και θα υλοποιήσει δράσεις για την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την ασθένεια, τόσο σε επίπεδο διαγνωστικό, όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικό και ψυχολογικής υποστήριξης στους ήδη πάσχοντες από ΣΚΠ και στα πρόσωπα που εμπλέκονται με τη φροντίδα τους.

Πιο συγκεκριμένα σε αυτή την κατεύθυνση, στόχοι της Κινητής Μονάδας είναι οι ακόλουθοι:

-Aύξηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα πρόληψης Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

-Πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ειδικά σε απομακρυσμένες- απομονωμένες περιοχές

-Παροχή προληπτικής και διαγνωστικής ιατρικής φροντίδας αναφορικά με τη νόσο σε γενικό πληθυσμό

-Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής

-Υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια.

Στο πλαίσιο αυτό η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, κρίνοντας υψίστης σπουδαιότητας το θέμα πρόληψης, ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την ασθένεια της ΣΚΠ, σχεδίασε το πρόγραμμα επισκέψεων της Κινητής Μονάδας, μερίμνησε για τη φιλοξενία της σε χώρους των μονάδων υγείας ευθύνης της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, παρακολουθεί την πορεία του Προγράμματος, μερίμνησε για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ, ενώ παράλληλα ενημέρωσε σχετικά με το Πρόγραμμα και τους στόχους της Κινητής Μονάδας τους Δήμους ζητώντας τη συμβολή τους στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού περιοχής ευθύνης τους.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος κι έχει χαρακτηρισθεί ως αυτοάνοση πάθηση άγνωστης αιτιολογίας.

Είναι μια νόσος «προσωπική» σαν το δακτυλικό αποτύπωμα, όπου ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία και δεν υπάρχουν δύο ίδιες περιπτώσεις πασχόντων.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από τη νόσο και περίπου 10.000 είναι οι ασθενείς στη χώρα μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά νέες γυναίκες.

Η έναρξη λειτουργίας της Κινητής Διαγνωστικής Μονάδας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και η παρουσίαση της, έγινε στο ΠΑΓΝΗ στις 18 Ιανουαρίου 2013, από την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, παρουσία του Προέδρου αυτής κ. Α. Ωρολογά.

Πραγματοποιεί επισκέψεις και στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, είναι στελεχωμένη με Νευρολόγο, Ψυχολόγο και Κοινωνική Λειτουργό, φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις των μονάδων υγείας ευθύνης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) εξετάζοντας δωρεάν τον γενικό και πάσχοντα πληθυσμό που το επιθυμεί, παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση, συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Η Κινητή Μονάδα έχει ήδη επισκεφθεί στο Νομό Ηρακλείου το ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο Γ.Ν., το Κ.Υ. Αγ. Βαρβάρας, Μοιρών, Χάρακα, Βιάννου και Αρκαλοχωρίου, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων από 1 Ιουλίου και ο ακριβής αριθμός ημερών παραμονής της κινητής μονάδας στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ευθύνης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έχει ως ακολούθως:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook