Χλιαρή εκκίνηση έκανε η πολυδιαφημισμένη νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο. Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας», όπως ονομάστηκε, οι εισπράξεις ξεκίνησαν αλλά δεν κινούνται με βάση τις υψηλές προσδοκίες που τέθηκαν.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα από τη δεξαμενή του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους των φορολογούμενων προς το δημόσιο θα πρέπει έως το τέλος του έτους να έχει εισπραχθεί έως το τέλος του έτους το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Απριλίου που τα στοιχεία βρίσκονται στη δημοσιότητα έχουν εισπραχθεί 754 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εισπραχθεί συνολικά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη τουλάχιστον το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει ποντάρει πολλά στη νέα ρύθμιση χρεών η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή οφειλών σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ. Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Μέχρι και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, μέσω της ρύθμισης είχαν εισπραχθεί περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που είχε ρυθμιστεί ανερχόταν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Η εκκίνηση αυτή αν και δεν είναι απογοητευτική είναι κατώτερη των προσδοκιών και σίγουρα απέχει πολύ από το στόχο για είσπραξη ενός δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι όσο περνά ο καιρός το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση θα αυξάνεται. Και το στηρίζουν αυτό σημειώνοντας ότι σταδιακά θα αυξηθεί το εύρος αλλά και η αυστηρότητα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με άμεσες κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών καταθέσεων. Να σημειωθεί ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή θεσπίστηκε η κοινοποίηση κατασχετηρίων στα χέρια τρίτων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πρόκειται για μια κίνηση που θα επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες των κατασχέσεων καταθέσεων μέσω αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες.

Η ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο εκπνέει στο τέλος του έτους και μετά τις 18 Ιουλίου οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που θα «ανέβει» στο taxisnet.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook