Στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκαν από άντρες του Λιμεναρχείου ο πρόεδρος και ο διευθυντής – προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών, της ΔΕΥΑΡ Στέλιος Παπαδάκης – Πιατάς και Γιώργος Παπαδάκης.

Τα δύο στελέχη της ΔΕΥΑΡ, κατέθεσαν, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα λύματα, ή όμβρια ύδατα όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, που εμφανίστηκαν στην εκβολή του ρέματος Συνατσάκη, δίπλα στο Δελφίνι το πρωί της π. Τρίτης.
Μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, η ΔΕΥΑΡ, ξεκίνησε εργασίες επιχωμάτωσης του σημείου προκειμένου να σταματήσει η ροή της ρυπογόνου ουσίας, κάτι που διαπίστωσε και το Λιμεναρχείο που έσπευσε επί τόπου, μετά από καταγγελία.

Στην κατάθεσή τους στον εισαγγελέα, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ υποστήριξαν ότι πρόκειται για όμβρια ύδατα, ενώ απέδωσαν την έντονη δυσοσμία στον μη καλά αεριζόμενο αγωγό. Πάντως σε καμία περίπτωση όπως είπαν δεν υπήρξε διαρροή από το δίκτυο της επιχείρησης, κάτι το οποίο και έλεγξαν από τη πρώτη στιγμή.

Ωστόσο όπως είναι γνωστό, μαζί με τα όμβρια ύδατα, τόσο το ρέμα Συνατσάκη, όσο και άλλα ρέματα μεταφέρουν και λύματα που είτε προέρχονται από παλιές είτε από παράνομες συνδέσεις.

Τέλος, οι εργασίες επιχωμάτωσης που γίνονται κάθε άνοιξη, αποτελούν μια πρόχειρη αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού με τις πρώτες βροχές, το χώμα που μπήκε για να καλύψει τη ροή και τη δυσοσμία πρέπει να απομακρυνθεί για να μην υπάρξουν οι γνωστές σε όλους τους Ρεθεμνιώτες, πλημμύρες.

Οι διευκρινήσεις της ΔΕΥΑΡ

Ωστόσο σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΕΥΑΡ διευκρινίζεται ότι: «Σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την 12η /4/2011 για την εκροή από το ρέμα Συνατσάκη προς τη θάλασσα έχουμε να διευκρινίσουμε ότι:

α) Η ΔΕΥΑΡ είναι φορέας διαφύλαξης του Περιβάλλοντος και προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν με τα μέσα που διαθέτει .Το σύνολο των λυμάτων καταλήγει στο Βιολογικό Καθαρισμό.
β) Μέσα στο ρέμα Συνατσάκη στο οποίο καταλήγουν και παντορροικά δίκτυα, έχουν τοποθετηθεί απαγωγοί που οδηγούν τα λύματα στο Βιολογικό Καθαρισμό .
γ) Η ύπαρξη ποσοτήτων υγρών σε ένα ρέμα δε δηλώνει οπωσδήποτε την ύπαρξη λυμάτων, καθώς εκεί καταλήγουν εκπλύσεις δρόμων, καταστημάτων, δωμάτων, εκκένωση κολυμβητικών δεξαμενών και άλλων επιφανειακών υδάτων που δεν είναι λύματα.

Η πολυήμερη παραμονή των προαναφερόμενων υδάτων στον μη καλά αεριζόμενο χώρο του ρέματος δημιουργεί συνθήκες σήψης .

Βεβαίως πάντα υπάρχει η πιθανότητα εισροής μέσα στο ρέμα οικιακών λυμάτων από παράνομες συνδέσεις οι οποίες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν .
Κάθε Σεπτέμβριο με τις πρώτες βροχές και κάθε Απρίλιο με την έναρξη της Τουριστικής περιόδου η ΔΕΥΑΡ επιφορτίζεται με την ευθύνη της διαχείρισης του ρέματος για την αποφυγή πλημμύρων από τη μία και άσχημων εντυπώσεων από την άλλη.

Έτσι η ΔΕΥΑΡ προέβη στο κλείσιμο της εξόδου του ρέματος λόγω της αρχόμενης τουριστικής περιόδου εγκλωβίζοντας τεράστιες ποσότητες ομβρίων και άλλων στραγγισμάτων. Λόγω όμως του γειτονικού κτιρίου «Δελφίνι» του οποίου το ισόγειο πλημμυρίζει όταν ανέβει η στάθμη των υδάτων μέσα στο ρέμα, καθώς δεν διαθέτει αδιαπέρατους από το νερό τοίχους (πέτρινοι) κατέστη αναγκαία η μερική αποφόρτιση.

Οι εκροές που παρατηρήθηκαν λοιπόν, αφορούν συσσωρευμένα όμβρια και στραγγίσματα των προηγουμένων ημερών, φορτισμένα από την πολυήμερη παραμονή τους, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για λύματα που όμως δεν ήταν.

Η ΔΕΥΑΡ για τις όποιες δυσλειτουργίες προκύπτουν αρκετές φορές δεν είναι μοναδικός υπεύθυνος, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη θέματα, όπως χωροταξικά, ηλικία υποδομών, γενικότερα θέματα διευθέτησης των χώρων που πραγματοποιούνται κάποιες δραστηριότητες κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι δεν επιτρέπουμε την διοχέτευση λυμάτων στη θάλασσα και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

rethemnosnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook