Σε παγκόσμιο οικολογικό και ενεργειακό κέντρο πρόκειται να μεταμορφωθεί το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού σε λίγο καιρό θα διαθέτει την πρώτη «πράσινη» πόλη στον κόσμο, όπου σχεδόν όλη η ενέργεια που θα απαιτείται για τις ανάγκες της θα παράγεται εκεί.

Η Masdar City, όπως θα ονομάζεται (σ.σ. «πόλη-πηγή), αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε 10-15 χρόνια, αν και η κατοίκησή της θα ξεκινήσει νωρίτερα. Η έκτασή της θα καλύπτει περίπου 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ θα διαθέτει ηλιακό σύστημα παραγωγής ενέργειας και φωτοβολταϊκά τα οποία θα συντελούν στην παραγωγή περίπου του 80% της απαιτούμενης ενέργειας της πόλης.

Ανακύκλωση απορριμμάτων αλλά και αιολική ενέργεια συμπληρώνουν τον «πράσινο» σχεδιασμό, ενώ η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς καθόλου καύσιμα, αφού οχήματα και μέσα μεταφοράς δεν θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή βενζίνη. Με έμφαση στη δημιουργία πολλών χώρων πρασίνου, κατοικιών με «πράσινες» οροφές αλλά και κάθετους κήπους, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, το Αμπού Ντάμπι κάνει μια κίνηση «ματ», υιοθετώντας οικιστικές λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή των αστών.


iefimerida.gr