Ανησυχητικά είναι τα νέα για την τίγρη της Σουμάτρας, καθώς το απειλούμενο ζώο φαίνεται πως είναι ακόμη πιο σπάνιο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και του World Wildlife Fund, το υποείδος τίγρης που, όπως προδίδει το όνομά του, απαντάται μόνο στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που απειλούν τους βιοτόπους του.

Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες-παγίδες, οι επιστήμονες είδαν ότι η πληθυσμιακή πυκνότητα του υποείδους είναι η μισή σε σχέση με τις έως σήμερα εκτιμήσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός του ενδέχεται να αριθμεί λιγότερα από 400 ζώα.

Κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την τίγρη της Σουμάτρας είναι η αποψίλωση και η λαθροθηρία. Ωστόσο οι πιθανότητές της να επιβιώσει περιορίζονται δραστικά ακόμη και από την παρουσία στους βιοτόπους της ανθρώπων, οι οποίοι κυνηγούν, στήνουν παγίδες ή κερδίζουν τα προς το ζην δουλεύοντας σε φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου.

«Πιστεύουμε ότι ο μικρός αριθμός τίγρεων στην περιοχή της κεντρικής Σουμάτρας, όπου πραγματοποιήσαμε έρευνες, είναι αποτέλεσμα των εντατικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων», δήλωσε στον Guardian ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, Σουνάρτο, από το ινδονησιακό παράρτημα του WWF. «Εντοπίσαμε ένα μικρό πληθυσμό τίγρεων στις περιοχές αυτές, παρά το γεγονός ότι υπήρχε αφθονία θηραμάτων.»

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα αποτελέσματα της έκθεσης αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν ή να διατηρηθούν μεγάλες, ενιαίες δασικές εκτάσεις, στις οποίες τα ζώα θα μπορούν να ζουν ανενόχλητα.

newpost.gr/naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook