Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Παλαιόχωρα θα υποδεχθεί το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων σκακιστών, μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός.

Η επίσημη ενημέρωση για το \”6ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά\”:

Για έκτη συνεχή  χρονιά, η καρδιά του παγκοσμίου  σκακιού «χτυπάει» στην Παλαιόχωρα Κρήτης αφού η διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά με την συμμετοχή εκατοντάδων ξένων και Ελλήνων σκακιστών έχει γίνει πλέον ένας σημαντικός θεσμός για την πόλη, αλλά και για το Νομό Χανίων ευρύτερα, προσελκύοντας για μια εβδομάδα και πλέον  σκακιστές απ’ όλο τον κόσμο  με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό, που τους ενώνει η αγάπη τους για το σκάκι.

 «Είμαι πολύ χαρούμενη που ένα σκακιστικό τουρνουά διεξάγεται σε ένα τόσο όμορφο μέρος και νοιώθω πολύ ωραία που παίρνω μέρος σε αυτό. Εύχομαι πραγματικά αυτό το τουρνουά να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια» – με αυτά τα λόγια η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών στο σκάκι Antoaneta Stefanova εξέφρασε τις θετικές  εντυπώσεις της για το τουρνουά και την επιθυμία της να ξαναεπισκεφτεί την Κρήτη. 
Το σημαντικό αυτό διεθνές τουρνουά , που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων  συνδιοργανώνεται από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και το ΕΒΕ ΧΑΝΙΩΝ  ενώ  είναι ένα αθλητικό γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς, στο οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω 200 σκακιστές, ανάμεσά τους πάνω από 30 τιτλούχοι σκακιστές από όλο τον κόσμο, ενώ τη λίστα εμπλουτίζουν πολλά  από τα ισχυρότερα ονόματα στο Ελληνικό σκάκι. Δεν πρέπει να παραλείψουμε επίσης, ότι κάθε χρόνο πάνω από 50 νεαροί σκακιστές από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη, λαμβάνουν μέρος στο τουρνουά, αποκτώντας πλούσιες εμπειρίες  και σκακιστικές γνώσεις  δίπλα σε κορυφαίους σκακιστές από όλο τον κόσμο.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ό,τι  παρόλη την αρνητική οικονομική συγκυρία ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου θέλοντας να δώσει ένα θετικό παράδειγμα, μας δείχνει  εμπράκτως πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και πώς μπορούμε να λειτουργούμε σε αυτήν την κοινωνία που επιθυμούμε, στηρίζοντας  θετικές δράσεις, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Παρόλη λοιπόν την  δύσκολη για τον τόπο και την χώρα μας οικονομική  περίοδο,  η υλοποίηση  μιας τέτοιας μεγάλης διοργάνωσης έχει  πολλαπλά οφέλη και είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού  προβάλει τη χώρα μας στο εξωτερικό, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τους σκακιστές, οι οποίοι γίνονται με την σειρά τους ,  οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. 

Παράλληλα δημιουργούνται σημαντικά οικονομικά οφέλη αφού για 7 και πλέον  ημέρες κατακλύζονται  από τους αθλητές και τους συνοδούς τους όλα τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της περιοχής δίδοντας ένα άλλο ρυθμό στην ζωή της πόλης και στην νυχτερινή διασκέδαση της περιοχής επίσης.

Ο αγώνες φέτος θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσα από ηλεκτρονικές σκακιέρες και μέσα  από το site www.chaniachess.gr, ενώ αναλύσεις των αγώνων θα πραγματοποιούνται  από τις  σκακιστικές στήλες εφημερίδων και περιοδικών σε όλη την Ευρώπη, από πολλά Ελληνικά και ξένα σκακιστικά site στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή, διαφήμιση και προώθηση της περιοχής.  Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί πολλά ειδικά event , παράλληλες εκδηλώσεις happenings και πολλά άλλα.
Τέλος, πολύτιμη είναι η συνεισφορά των χορηγών της διοργάνωσης.  Χορηγοί του 6ου παγκόσμιου Τουρνουά είναι οι: Υδροαιολική Κρήτης Α.Ε., ΑΝΕΚ LINES, Ηλέκτωρ Τεχνική εταιρία, Θ. Σχετάκης Α.Ε., Εταιρία ηλεκτρονικών ειδών Σκορδυλάκης, ΒΙΟΜΕΤΑΛ – Λεβεντάκης – Μουστεράκης Ο.Ε., Οπτικό Κέντρο OPTONET Χατζηαθανασίου, Έργα πρασίνου Μαραγκάκης, Φωτοβολταικά  Σοφιανός – Παπαγιαννάκης.

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook