Η ιαπωνική αρχή για την πυρηνική ενέργεια θεωρεί αρκετά πιθανή τη διαρροή νερού με ραδιενεργό υλικό από την μονάδα της Φουκουσίμα στον ωκεανό, κάτι που πιθαναλογείτο εκτενώς αλλά ο διαχειριστής του εργοστασίου απέρριπτε.

Αξιωματούχοι της αρμόδιας αρχής ανέφεραν πως έχουν «ισχυρές υποψίες» για διαρροή ραδιενεργού καισίου και κάλεσαν την TEPCO, που διαχειρίζεται τη μονάδα, να διερευνήσει από ποιο σημείο μπορεί να διαρρέει το υλικό.

Η αρμόδια αρχή ανέφερε επίσης πως θα συσταθεί επιτροπή για να εξεταστεί πώς μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα.

Η ίδια η TEPCO εμφανίζεται μεν συνεργάσιμη με τους επιθεωρητές, αλλά συνεχίζει να αμφισβητεί τη διαρροή. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως η παρακολουθήση υδάτων από υπόγειες ύδατα δεν αποδεικνύει απαραίτητα πως ραδιενεργό υλικό διαρρέει στον ωκεανό.

Από το Μάιο, η εταιρεία έχει αναφέρει αύξηση στις μετρήσεις καισίου σε υπόγεια ύδατα που λαμβάνονται από σημείο κοντά στην ακτή. Επιπλέον, εμφανίζονται υψηλές ποσότητες στροντίου σε δείγματα που λήφθηκαν από θαλάσσια ύδατα σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Εδώ και καιρό, επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για διαρροή ραδιενεργού υλικού στη θάλασσα, επικαλούμενοι μετρήσεις σε ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς από την περιοχή γύρω από την πυρηνική μονάδα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook