Με πλατιά χαμόγελα υποδέχτηκαν στο δήμο Γόρτυνας την ανακοίνωση της χρηματοδότησης της μελέτης ανάπλασης των πλατειών του Διονυσίου και Παναγιάς της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα και της δημιουργίας χώρου Πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 520.000 ευρώ.

Η εν λόγο μελέτη προωθήθηκε από το δήμο Γόρτυνας, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη της οροσειράς των Αστερουσίων και των αρχαίων μονοπατιών της Γόρτυνας και εντάχθηκε στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), το οποίο χρηματοδοτεί αναπλάσεις – αισθητικές αναβαθμίσεις μέσω ήπιων παρεμβάσεων σε ενδιαφέροντα σημεία οικισμών με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε πλακοστρώσεις δικτύων οδών συνολικού εμβαδού 3.900 μ2 περίπου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Πλέον στο δήμο Γόρτυνας περιμένουν να πάρουν το δρόμο προς την υλοποίηση και οι υπόλοιπες μελέτες που έχουν ενταχθεί στον ΟΣΑΠΥ και οι οποίες αφορούν έργα διαχείρισης , ανάδειξης, πρόσβασης και υποδοχής των επισκεπτών κυρίως στις περιοχές του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, της Μονής Κουδουμά (Μονή, κελιά της Μονής πευκοδάσος Κουδουμά, σπηλιές, φαράγγια, παραλία ), της κορυφής Κόφινα (1231μ), των Καπετανιανών (οικισμός παραδοσιακού χαρακτήρα), του οικισμός της Μιαμού, του Φαραγγιού της Τρυπητής κλπ. Επίσης προβλέπουν την κατασκευή διαδρομών-μονοπατιών (σήμανση, τοποθέτηση κάδων, δημιουργία βρυσών και σημείων ανάπτυξης, ξυλοκάγκελα), παρατηρητηρίων, περιπτέρων ενημέρωσης, διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου αρχαιολογικών σημείων, προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού κλπ.

Την ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση της μελέτης ανάπλασης των πλατειών Διονυσίου-Παναγιάς και τη δημιουργία χώρου Πολιτιστικών εκδηλώσεων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης.

«Με ικανοποίηση υποδεχόμαστε την είδηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητικά τους δυο οικισμούς και θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων.

Σαν δημοτική αρχή Γόρτυνας αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την προσπάθεια που καταβάλαμε να ενταχθούν οι μελέτες στον ΟΣΑΠΥ, να χρηματοδοτηθούν και να πάρουν το δρόμο προς την υλοποίηση.

Το προτεινόμενο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δήμου Γόρτυνας περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσχετιζόμενων δράσεων τοπικής κλίμακας με σκοπό την διαχείριση, ανάδειξη, ενοποίηση, πρόσβαση και υποδοχή των επισκεπτών στην αρχαία Γόρτυνα και στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων του Δήμου Γόρτυνας.

Η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα δώσει μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής, θα στηρίξει τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, θα προβάλει τα τοπικά προϊόντα και θα δώσει κίνητρο στους νέους δημότες να παραμείνουν στον και να εργαστούν στον τόπο τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook