Η Ιστορία είναι γεμάτη από κατασκόπους και αναρίθμητες πράξεις προδοσίας με οδυνηρά ενίοτε αποτελέσματα, ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκοτεινό «σύμπαν» των διπλών ταυτοτήτων και της κατασκοπείας υπάρχουν μερικοί που κατάφεραν να γίνουν τόσο διάσημοι που θα έκαναν ακόμη και τον Τζέημς Μποντ να… ζηλέψει.

Η τελευταία περίπτωση του Εντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος εξελίχθηκε από κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στον χειρότερο εχθρό τους, ενώ, παράλληλα, έβαλε βόβμα στα θεμέλια της παγκόσμιας διπλωματίας με τις αποκαλύψεις του να απασχολούν όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Πριν από τον Σνόουντεν, ωστόσο, υπήρξαν αρκετά πρόσωπα στην Ιστορία που απασχόλησαν με τη δράση τους.

Τα «μεγάλα ονόματα», όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του η εφημερίδα «Εθνος» είναι η Μάτα Χάρι, ο Γκίντερ Γκιγιόμ και εκρηκτική Αννα Τσάπμαν .

Μάτα Χάρι

Είναι αναμφίβολα η πιο διάσημη γυναίκα κατάσκοπος και το όνομά της έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο της μοιραίας θηλυκής ύπαρχξης. Η Ολλανδή Μάτα Χάρι έδρασε μέσα στη δίνη του Α\’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέχοντας πληροφορίες επ \’ αμοιβή τόσο στις γαλλικές όσο και στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Το 1915 συνελήφθη και δικάστηκε για προδοσία, ενώ εννέα μήνες αργότερα εκτελέστηκε από γαλλικό απόσπασμα. Μέχρι τότε, ωστόσο, είχε προλάβει να αποκτήσει μεγάλη φήμη, να παίξει τον δικό της ρόλο στην ταραγμένη ιστορία της Ευρώπης, ενώ είχε εργαστεί ακόμη και ως στριπτιζέζ και συνοδός υψηλόβαθμων στρατιωτικών από τους οποίους μπορούσε εύκολα να αποσπάσει πληροφορίες.

\"\"

Αννα Τσάπμαν

Η περίφημα Αννα Τσάπμαν ή αλλιώς Βασίλεβνα Κουστσένκο αποτέλεσε την αιτία για ένα ακόμη διπλωματικό επεισόδια μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας το 2010 και από τότε έχει αλλάξει ρότα, παρουσιάζει τη δική της εκπομπή στην τηλεόραση, είναι μοντέλο με φωτογραφήσεις ακόμη και για το περιοδικό Maxim ενώ εικάζεται ότι υπήρξε και ερωμένη του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2010 συνελήφθη μαζί με άλλους δέκα από το FBI για κατασκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως πράκτορας της FSB, διαδόχου της KGB.

Η «πράκτορας 90-60-90», όπως την παρουσίαζε το Maxim, απελάθηκε τελικά στη Ρωσία σε μια από τις ελάχιστες ανταλλαγές κατασκόπων μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

\"\"

Γκίντερ Γκιγιόμ

Σύμφωνα με το «Εθνος» ο Γκίντερ Γκιγιόμ κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία των διπλών πρακτόρων καταφέρνοντας να εμπλακεί σε μία από τις πιο πολύκροτες υποθέεις κατασκοπείας την περίοδο που η Γερμανία ήταν ακόμη χωρισμένη

Η δράση του ξεκίνησε το 1955 όταν μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία και άρχισε να συνεργάζεται ως φωτογράφος σε τοπικό περιοδικό της Φρανκφούρτης.

Το 1961 εκλέγεται γραμματέας σε τοπική οργάνωση του SPD και η ανέλιξή του στο κόμμα είναι ραγδαία.

Η ζωή του Γκίντερ Γκιγιόμ και κυρίως η κατασκοπευτική του δράση θα έκαναν τον Τζέιμς Μποντ να… κοκκινίζει από ντροπή. Κατόρθωσε να μπει στα «άδυτα των αδύτων» και να παραπλανήσει έναν ολόκληρο κυβερνητικό μηχανισμό. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του Βίλι Μπράντ και το 1969 ο τότε καγκελάριος του αναθέτει το ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, ωστόσο, ο υπουργός Χορστ Εμκε φέρεται να είχε πληροφορίες για τις σκοτεινές του σχέσεις με τη Στάζι, αλλά ο πληροφοριοδότης του ήταν νεκρός και δεν μπορούσε να φέρει αποδείξεις.

Τελικά, το 1974, αποκαλύπτεται ότι ο Γκιγιόμ, ο άνθρωπος που τα προηγούμενα χρόνια είχε πρόσβαση σε όλα τα απόρρητα σχέδια της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ, δούλευε στην πραγματικότητα για λογαριασμό της Στάζι και έστελνε όλες τις πληροφορίες στην Ανατολική Γερμανία.

Η κυβέρνηση κλονίζεται, ο Μπράντ παραιτείται από την καγκελαρία και ο Γκιγιόμ καταδικάζεται σε 13 χρόνια φυλάκιση. Το 1981 παραδόθηκε στην Ανατολικά Γερμανία όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του, το 1995.

\"\"

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook