Ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο κατέδειξαν τα στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που δόθηκαν σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα. Ο δείκτης πέρασε το φράγμα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για την Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Ιούλιο στις 50,4 μονάδες, από 48,7 τον Ιούνιο. Ειδικά στον κλάδο μεταποίησης ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 50,1, ενώ στον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 49,6 μονάδες, από 48,3 τον προηγούμενο μήνα.

Ο ΡΜΙ ενισχύθηκε στη Γερμανία για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στο 52,8, από 50,4 τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα για τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 50,2 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 50. Θετική ήταν και η απόδοση του ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών που άγγιξε τον Ιούλιο το 52,5 που είναι και το υψηλότερο επίπεδο 5 μηνών.

Στη Γαλλία ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 17 μηνών, αγγίζοντας το 49,8 από 48,4 τον Ιούνιο. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 48,3 από 47,2, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση στο 47,6. Ο συνολικός ΡΜΙ για τη Γαλλία ενισχύθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο 17 μηνών, στο 48,8 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Κρις Γουιλιαμσον αναλυτής της Markit τόνισε : «Είναι μία πολύ ενθαρρυντική εικόνα και είναι αρκετά ευρεία. Η Γερμανία ηγείται και ακολουθεί η Γαλλία. Ακόμη και στην περιφέρεια όμως καταγράφεται επιστροφή στην ανάπτυξη για τον κλάδο μεταποίησης».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook