Νέα «λουκέτα» εταιρειών στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, εξαιτίας της αδυναμίας επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, «βλέπει» ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χ. Γεωργακόπουλος.

Όπως δήλωσε στην «Η» την προηγούμενη εβδομάδα, από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο εκδήλωσης για την ιδιωτική ασφάλιση, το νέο θεσμικό-εποπτικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις εναρμόνισης, λόγω της κοινοτικής οδηγίας Solvency II, μεταβάλλουν και ξεκαθαρίζουν το «τοπίο» στην ασφαλιστική αγορά.

Νέα δεδομένα
«Οι περισσότερες εταιρείες θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα», τόνισε ο κ. Χ. Γεωργακόπουλος και επισήμανε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις του κλάδου για τις οποίες οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου είναι απολύτως αναγκαίες.

Αναφερόμενος στο νέο εποπτικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, υπογράμμισε ότι θα επέλθουν αξιοσημείωτες αλλαγές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι αποθεματοποιήσεις, και θα μπει ένα τέλος στις εικονικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να συμπιέσουν τα ασφάλιστρα, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης πελατών τους, λόγω της κρίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης εμφανίστηκε αντίθετος, λέγοντας πως κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει.

«Το προϊόν της ασφάλειας είναι πολύ φθηνό. Εμείς κερδίζουμε από τις επενδύσεις μας. Ωστόσο, οι παροχές μη αποζημιωτικού χαρακτήρα από τις εταιρείες προς τους πελάτες τους μπορούν να διευρυνθούν», πρόσθεσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως διευκολύνσεις στο επίπεδο του ύψους των ασφαλίστρων δεν είναι εφικτές.

Παράλληλα, ο κ. Χ. Γεωργακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως υπάρχουν μεγάλα τμήματα της ασφαλιστικής αγοράς τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Ενδεκτικό παράδειγμα ο κλάδος των ασφαλίσεων κατοικίας, όπου μόλις το 14% των οικιών σ΄ όλη τη χώρα είναι ασφαλισμένο και απ΄αυτά τα συμβόλαια το 10% έχει υλοποιηθεί εξαιτίας της συνοδευτικής σύναψης στεγαστικού δανείου.

Παραπληροφόρηση
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης και παραπληροφόρησης, καθώς πιστεύεται ότι οι ασφαλίσεις κατοικίας είναι πολύ ακριβές, ενώ στην ουσία είναι πολύ φθηνότερες σε σχέση με τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις των Ι.Χ., τη στιγμή που το περιουσιακό στοιχείο της οικίας είναι πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με το αυτοκίνητο.

Τέλος, όσον αφορά στην ίδια την «Ευρωπαϊκή Πίστη», ο διευθύνων σύμβουλός της τονίζει πως δεν έχει καμία ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ούτε τώρα, ούτε και στο προβλεπτό μέλλον, και η εταιρεία θα συμμετάσχει στο stress test των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook