Το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη επισκέφτηκε χθες, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, ο Βρετανός Πρέσβης κ. John Kittmer.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Kittmer εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Βρετανός Πρέσβης κ. Τζων Κίττμερ βρέθηκε στην Κρήτη χτες (Πέμπτη 25 Ιουλίου). Δήλωσε τα εξής:

«´Ήρθα στα Μάλια σήμερα για να υποστηρίξω τους συναδέλφους μου στο προξενείο, τις τοπικές αρχές, και όλους όσοι που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

Συναντήθηκα με την οικογένεια του Tyrell Matthews-Burton και τους εξέφρασα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του γιου τους. Ο θάνατος ενός νεαρού σε τέτοιες συνθήκες είναι μια μεγάλη τραγωδία, που προκαλεί οδύνη σε όλους μας.

Η αστυνομική έρευνα και η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να σχολιάσω τις συγκεκριμένες συνθήκες του περιστατικού. Δεν βοηθά να κάνουμε υποθέσεις.

Τα Μάλια είναι δημοφιλής προορισμός για πολλούς βρετανούς τουρίστες, ιδιαιτέρως στον κλάδο του νεανικού τουρισμού. Η Βρετανική Πρεσβεία, που εκπροσωπείται στην Κρήτη από μια εξαιρετική προξενική ομάδα, έχει άριστες σχέσεις και στενή συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές στα Μάλια. Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά.

Νωρίτερα σήμερα [Πέμπτη 25 Ιουλίου], είχα εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο Δήμαρχο και τον Διευθυντή της Αστυνομίας. Τους είμαι ευγνώμων για την υποστήριξή τους, και με τη σειρά μου τους προσέφερα όλη τη βοήθεια που έχω στη διάθεσή μου. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε για την αστυνόμευση στους δρόμους των Μαλίων.

Δυο μήνες πριν, ξεκίνησα στα Μάλια την ετήσια ενημερωτική εκστρατεία μας η οποία υλοποιείται σε όλους τους προορισμούς που επιλέγουν οι νεαροί Βρετανοί τουρίστες για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, δηλαδή στη Ζάκυνθο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Κω.

Παρά το τραγικό περιστατικό αυτό, το μήνυμά της παραμένει έγκυρο και σχετικό. Λέμε στους νεαρούς τουρίστες: μπορείτε να περνάτε καλά και να διασκεδάζετε, και ταυτόχρονα να είστε ασφαλείς και να φέρεστε υπεύθυνα. Πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε τους τοπικούς κανόνες και τα τοπικά έθιμα.

Πέρσυ μόνο 715 περιστατικά διαφορετικών ειδών δηλώθηκαν στα προξενεία μας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους 2εκατ. Βρετανούς τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη, φιλική και ασφαλής χώρα.

Κλείνοντας, να επαναλάβω τα συλλυπητήριά μου για το θάνατο του Tyrell Matthews-Burton και να τονίσω ότι συνεχίζουμε να παρέχουμε προξενική βοήθεια στην οικογένεια του θύματος αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους.

John Kittmer
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013»