«Συμφωνία κυρίων» για μείωση τιμών κατά 5% στα 3/4 των προϊόντων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα περάσουν τις μειώσεις στην κατανάλωση.
της Χρυσας Λιαγγου

Με τη συναίνεση της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% μερικώς μόνο θα περάσει στην κατανάλωση και όχι στο σύνολο των προιόντων.

Από την 1η Αυγούστου, που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μειώσεις της τάξης του 5% έναντι της αναμενόμενης 8,1%, που προκύπτει από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, η μερική αυτή μείωση δεν θα μετακυλιστεί στο 1/4 των προιόντων εστίασης.

Η συμφωνία τιμής που υπέγραψαν χθες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τους φορείς του κλάδου της εστίασης διασφαλίζει το περίφημο ειδικό σήμα, μπλε χρώματος, για όσες εταιρείες μειώσουν τις τιμές τους τουλάχιστον σε ποσοστό 5%. Από τη μείωση αυτή μπορούν να εξαιρέσουν το 1/4 των προιόντων στον τιμοκατάλογό τους. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας που συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και οι φορείς του κλάδου εστίασης, αναγνώρισε τις προσπάθειες συγκράτησης των τιμών στον κλάδο κατά το προηγούμενο διάστημα. Από την υποχρέωση της μείωσης των τιμών σε ποσοστό 5% κατ’ ελάχιστον εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά, δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά αυτά. Στον νέο τιμοκατάλογο θα αναφέρεται υποχρεωτικά και η παλαιά τιμή, ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τη μείωση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα περάσουν τις μειώσεις στην κατανάλωση, όπως προτεραιότητα σε σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης για όσο διάστημα διαρκεί η συμφωνία. Ως ένδειξη της συμμετοχής τους στη συμφωνία οι επιχειρήσεις θα υποστηριχτούν επικοινωνιακά με ονομαστική αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες των φορέων. Επιπλέον, η πολιτεία προτρέπει κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, που προβαίνει σε εκδηλώσεις σχετικές με εστίαση, να επιλέγει τις επιχειρήσεις που μετέχουν στη συμφωνία μείωσης τιμών.

Θα υπάρξουν όμως και σημαντικά αντικίνητρα από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα προβλέπεται ακόμη και κλείσιμο καταστημάτων που δεν κόβουν αποδείξεις. Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πάντως το ρίσκο να χαθούν έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου και σημείωσε ότι το στοίχημα είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή του και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014. «Θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα δεν θα μειωθούν. Θα βγει σχετική ανακοίνωση και το πλαίσιο θα είναι αυστηρό» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι δεν θα χαθούν έσοδα, σημειώνοντας ότι, εάν αυτό συμβεί, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να το πάρουμε πίσω.

Την ανάγκη μονιμοποίησης του μέτρου τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να δείξουν εθνική και κοινωνική ευθύνη μειώνοντας τις τιμές και κόβοντας αποδείξεις.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, καθώς η επιτυχία του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του τουριστικού πακέτου.

Το ειδικό σήμα αναλαμβάνουν να διακινήσουν οι ίδιοι οι φορείς (ομοσπονδία εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) που θα καλέσουν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στη συμφωνία μειώνοντας τις τιμές τους έως και 8%. Προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εξαπάτησης, θα γίνεται έλεγχος στις ταμειακές μηχανές και στους τιμοκαταλόγους των επαγγελματιών με τις τιμές που ίσχυαν πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook