Μαχητικά αεροσκάφη του NATO εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη και στην πόλη Σύρτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Η πόλη της Τρίπολης και η Σύρτη έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους σταυροφόρους αποικιοκράτες επιτιθέμενους στην διάρκεια των πρώτων ωρών της Τρίτης», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jamahiriya.

Πρόσθεσε ότι το NATO βομβάρδισε επίσης την περιοχή αλ Χάμπρα στην πόλη Αζιζία «πριν από λίγο», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την Μιζουράτα και θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με μια ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην πόλη.

«Βομβάρδιζαν με πυροβολικό πολύ κοντά, στην περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, προς τα βορειοδυτικά», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία η Ντονατέλα Ροβέρα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο, όπου διακομίζονταν θύματα».

Δολοφονίες αμάχων στη Λιβύη καταγγέλλει το ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στη Λιβύη κατηγόρησε με δηλώσεις του τη Δευτέρα σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο, τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, ότι κρύβονται σε νοσοκομεία και πυροβολούν εναντίον των πολιτών από τις στέγες των τζαμιών, στην πόλη της Μιζουράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις του στρατού της Λιβύης.

Η Μιζουράτα η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, τελεί εδώ και επτά εβδομάδες υπό ασφυκτικό κλοιό από τις δυνάμεις του Καντάφι. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αλλά και τις μάχες, ενώ όσοι καταφέρνουν να εγκαταλείψουν την πόλη περιγράφουν τραγικές συνθήκες διαβίωσης, που έχουν οδηγήσει σε κατάσταση απελπισίας τους εγκλωβισμένους αμάχους.

«Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, έχουν ακροβολίσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες από τα ιερά τεμένη της πόλης, βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, κρύβουν εξοπλισμένα στρατιωτικά οχήματα σε σχολεία και εκτός αυτού δεν φορούν τις στολές τους ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί», αποκάλυψε ο υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ στο Καναδικό Δίκτυο Ενημέρωσης.

Ο Μπουσάρντ, ο οποίος είναι καναδικής καταγωγής χαρακτήρισε την τακτική, που ακολουθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ο Καντάφι, ως «δόλια» και «ανήθικη» και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις ανθρωπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μιζουράτα.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπέφεραν πολύ-πολύ περισσότερο και τα θύματα σήμερα θα ήταν χιλιάδες, αν το ΝΑΤΟ δεν είχε παρέμβει», προσέθεσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη.

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από τον ΟΙΜ

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM) ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, χάρη στη δέσμευση που ανέλαβαν οι βρετανικές αρχές για τη χορήγηση πόρων.

«Είναι πιθανό να πραγματοποιήσουμε μια τρίτη αποστολή σήμερα», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του OIM Τζέμινι Πάντια.

Σύμφωνα με την ίδια, το τρίτο πλοίο που θα επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 1.000 επιπλέον μεταναστών από τους 5.000, που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό πολύ κακές συνθήκες στην παραλιακή αυτή πόλη, μπορεί να αναχωρήσει σήμερα το βράδυ από το λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι μετανάστες αυτοί θα μεταφερθούν από το ίδιο πλοίο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τον OIM σε δύο επιχειρήσεις από το τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά τις οποίες κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν περισσότεροι από 2.000 οικονομικοί μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στη Μιζουράτα.

Τη νέα επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την πόλη αυτή, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών, επέτρεψε νέα χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου στερλινών. Αυτή προσετέθη στις δεσμεύσεις για επιπλέον δωρεές που έχουν γίνει προς τον OIM, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook