Σε επίσημες ανακοινώσεις προέβη η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση τρομοκρατίας που προέκυψε από τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων σε σκάφος- οπλοστάσιο που έπλεε ανοιχτά της Χίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., κ. Παρθένης, αποσαφήνισε τις τελευταίες εξελίξεις από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με την υπόθεση διεθνούς τρομοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε, «Στο πλαίσιο των ερευνών, σε Χίο και Αθήνα, συνελήφθησαν προχθές 30 Ιουλίου 2013, έξι άτομα, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 22, 50 και 51 ετών και τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, ηλικίας 33, 55 και 54 ετών, αντίστοιχα.

Επίσης, προσήχθησαν για να εξετασθούν δεκαεπτά συνολικά αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, έντεκα από την Αθήνα, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από την Χίο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα έρευνες, σε οικίες και χώρους, παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου 2013, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε και έλεγξε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, φουσκωτό ταχύπλοο, μήκους επτά περίπου μέτρων, με τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες 22 και 50 ετών και δύο Κούρδους 33 και 55 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν από την Ελλάδα στην Τουρκία, βαρύ οπλισμό και συγκεκριμένα, δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, εκατόν ενενήντα πέντε φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη «DHKC», Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος.

Το σκάφος, ο βαρύς οπλισμός, τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στη Λιμενική Αρχή Χίου όπου και κατασχέθηκαν, οι δε επιβαίνοντες συνελήφθησαν.

Τους αναζητούσε η Interpol

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο 55χρονος Κούρδος, που επέβαινε στο σκάφος, διώκεται με Ερυθρά Αγγελία από την Interpol Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Είχε υποβάλλει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, το οποίο έχει απορριφθεί. Ομοίως, και ο 33χρονος Κούρδος, που επέβαινε στο σκάφος, είχε υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, καθότι δεν εμφανίστηκε στην ημερομηνία συνέντευξης.

Στο πλαίσιο αυτό, για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν στη Χίο, προχθές, άλλα δύο άτομα, ένας 50χρονος Έλληνας και ένας 54χρονος Κούρδος.

Οι έξι συνολικά συλληφθέντες στην Χίο, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως, κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, πιστολιών και πολεμικού υλικού, με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων, την χρησιμοποίησή τους για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε πράγματα και ανθρώπους και τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου.

Τι «έδειξαν» οι έρευνες στη Τζαβέλα

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε σπίτια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λουτράκι και στη Χίο, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα.

Από τις μέχρι σήμερα έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

σαράντα συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
πενήντα κάρτες SIM,
είκοσι πέντε μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
πλήθος laptop και tablet υπολογιστών,
τριάντα συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
δέκα εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
σαράντα τέσσερα φυσίγγια κρότου λάμψης,
εξήντα ψηφιακοί δίσκοι CD,
πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων,
μία εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες,
δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην Τουρκική γλώσσα, και,
ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Άλλοι δύο καταζητούμενοι Κούρδοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ σημειώνεται ότι, κατά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον χώρο της οδού Τζαβέλα, άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός, είχαν αρχίσει να καταστρέφουν ψηφιακά αρχεία.

Όλα τα κατασχεθέντα πειστήρια θα υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τους έντεκα προσαχθέντες στην Αθήνα, και συγκεκριμένα από τον χώρο της οδού Τζαβέλα, συνελήφθησαν δύο ακόμα Κούρδοι, ένας 51χρονος ο οποίος είχε στην κατοχή του πλαστά έγγραφα και συγκεκριμένα Βουλγαρικό Διαβατήριο, Ταυτότητα και Άδεια Οδήγησης, καθώς και ένας 48χρονος ο οποίος είχε στην κατοχή του πλαστό Γαλλικό Διαβατήριο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 51χρονος και ο 48χρονος Κούρδος διώκονται με Εθνικά Εντάλματα Σύλληψης των Τουρκικών Αρχών, για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPC, ο δε 48χρονος διώκεται και με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Γερμανικών Αρχών. Το Γαλλικό διαβατήριο, είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, υπήρξε άψογη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με τις Τουρκικές Διωκτικές Αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

newpost.gr