Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εφετειακή απόφαση κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Mediaset.

Επιπλέον ζήτησε την επανεξέταση της απαγόρευσης κατοχής δημοσίου αξιώματος για πέντε χρόνια που είχε επιβάλλει το ίδιο δικαστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αναψηλαφηθεί ως προς το σκέλος της απαγόρευσης.

Το Εφετείο είχε επιβάλλει στον Μπερλουσκόνι ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που μετατράπηκε με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ένα έτος, το οποίο θα εκτίσει μάλλον με κατ\’οίκον περιορισμό ή κοινωνική υπηρεσία, λόγω της ηλικίας του (είναι 76 ετών).

Γραφειοκρατικοί λόγοι μπορεί να καθυστερήσουν την επιβολή της ποινής κράτησης μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει για την ώρα γερουσιαστής και πρόεδρος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Ωστόσο η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στον μάλλον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ενρίκο Λέτα, αφού ένα από τα βασικά κόμματα που τον απαρτίζουν θα βρεθεί με καταδικασμένο πρόεδρο.

Ο Λαός της Ελευθερίας δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ωστόσο στελέχη είχαν προτείνει απόσυρση των υπουργών του και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση καταδίκης.

Όπως σημειώνει το Reuters η καταδίκη μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος (του οποίου η εσωτερική συνοχή δεν είναι δεδομένη), καθώς μερίδα στελεχών του αισθάνονται μάλλον άβολα από τη συγκατοίκηση με το Pdl.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη τελεσίδικη καταδίκη του Μπερλουσκόνι μετά από περίπου 30 δίκες εναντίον του, μεταξύ άλλων, για απάτη, διαφθορά, ακόμα και σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη πόρνη, μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει κλείσει.

Ο Μπερλουσκόνι στρεφόταν πάγια κατά των πολιτικών του αντιπάλων και κατά αριστερών δικαστών που οργανώνουν δίκες εναντίον του.

Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία προς το τέλος του 2011, ο Μπερλουσκόνι κράτησε για λίγο απόσταση από τα πολιτικά πράγματα, αλλά σταδιακά και πάρα τις δικαστικές του περιπέτειες ξαναβγήκε στο προσκήνιο «πριονίζοντας» την κυβέρνηση Μόντι.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου το Pdl κέρδισε αλλά δεν κατόρθωσε να σχηματίσει βιώσιμο σχήμα και μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα με την στήριξη και της μπερλουσκονικής παράταξης.

Η καταδίκη μπορεί να φέρει το οριστικό τέλος της πολιτικής παρουσίας του στα ιταλικά πολιτικά πράγματα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια αμφιλεγόμενης –ίσως το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας– διαδρομής.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook