Μια απρόσμενη κληρονομιά περιήλθε στη δικαιοδοσία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ακίνητα εκτός του Ρεθύμνου για τα οποία ενημερώθηκε προ ολίγων ημερών η διοίκηση του νοσοκομείου από συμβολαιογράφο των Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες,τις οποίες επιβεβαιώνει ο διοικητής Γ. Μοσχοβάκης, εάν τελικά ευσταθούν όσα η συμβολαιογράφος ανέφερε, το νοσοκομείο είναι δικαιούχος κληρονόμος δυο διαμερισμάτων στην Θεσσαλονίκη, τεσσάρων διαμερισμάτων και μιας μονοκατοικίας στην Αθήνα.

Για την κληρονομιά δεν γνώριζε απολύτως τίποτα κανείς μέχρι τις 12 Απριλίου όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διοίκηση του νοσοκομείου η συμβολαιογράφος των Αθηνών και ενημέρωσε για τα ακίνητα ζητώντας να μεριμνήσει το νοσηλευτικόίδρυμα για την αποδοχή της δωρεάς κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δωρήτρια φέρεται γυναίκα με το όνομα Αντιγόνη Τζιφάκη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη διαθήκη της άφηνε την επικαρπία της μεγάλης ακίνητης περιουσία στους άμεσους φυσικούς της κληρονόμους μέχρι εκείνοι να ζουν και στη συνέχεια όριζε ως αποδέκτη των ακινήτων το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Μέχρι πριν δυο ή τρία χρόνια, εμφανιζόταν συγγενικό πρόσωπο της θανούσης δωρήτριας και εισέπραττε τα ποσά από τα μισθώματα των ακινήτων.

Όμως τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο κανείς δεν παρουσιάστηκε στους μισθωτές να διεκδικήσει χρήματα με αποτέλεσμα εκείνοι να καταθέτουν τα μισθώματα στα κατά τόπους Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ήδη, μετά την ενημέρωση που είχε η διοίκηση του νοσοκομείου από τη συμβολαιογράφο, τις τελευταίες μέρες δηλαδή, ανέθεσε σε δικηγόρο την υπόθεση προκειμένου αφ’ ενός να ελέγξει την διαθήκη και αφ’ ετέρου να διερευνήσει αν τυχόν υπάρχει στη ζωή άλλος φυσικός κληρονόμος της δωρήτριας έτσι ώστε σε περίπτωση που όντως δεν υπάρχει να γίνουν οι διαδικασίες αποδοχής της κληρονομίας από το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, πριν ακόμα ενημερωθεί για την παραπάνω κληρονομιά είχε συγκροτήσει επιτροπή στην οποία ανέθεσε να διερευνήσει σε πολλά υποθηκοφυλακεία της επικράτειας
προκειμένου να διαπιστώσει εάν το νοσοκομείο είναι αποδέκτης δωρεών που μέχρι σήμερα αγνοεί. Φαίνεται δε να οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή όταν εντόπισε στα αρχεία των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου έγγραφα που το φέρουν ως συνδικαιούχο του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη και ειδικότερα σε οικήματα στο Ηράκλειο, στο Λουτράκι Κορίνθου και στο Ρέθυμνο.

Βέβαια, η παραπάνω κληρονομιά φέρεται να δωρίζεται στο δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως τελικός δικαιούχος ο δήμος Ρεθύμνου με το επιχείρημα ότι η δωρεά είχε γίνει σε ίδρυμα που
ανήκε στον δήμο.

Το νοσοκομείο όμως έχει άλλη άποψη: υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο ήταν και είναι ένα κι ότι ο δωρητής στην διαθήκη του αναφέρεται σε αυτό ως δημοτικό διότι τότε έτσι ονομαζόταν αλλά δεν σημαίνει πως αν αργότερα μετονομάστηκε σε νομαρχιακό ή γενικό απεμπολεί την περιουσία αυτή και δικαιούχος είναι ο δήμος.

«Αν κάποιος δωρητής επιθυμούσε να αφήσει περιουσία στον δήμο θα ανέφερε στην διαθήκη του ευθέως τον δήμο.

Αν όμως ήθελε να την αφήσει στο τοπικό νοσοκομείο θα το ανέφερε στην διαθήκη όπως εκείνη την εποχή ονομαζόταν, εν προκειμένω δημοτικό. Σήμερα πάντως, διερευνούμε την περιουσία αυτή από το κληροδότημα Τρανταλλίδη.

Έχουμε ορίσει μια επιτροπή για να κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες και για να συγκετρώσουμε ό,τι στοιχεία-έγγραφα έχουμε.

Θα παραδώσουμε τον φάκελο σε δικηγόρο στον οποίο θα αναθέσουμε να ερευνήσει στα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Αθηνών, Λουτρακίου και Θεσσαλονίκης για να ξεκαθαρίσει το θέμα και για να δούμε ποια πραγματικά είναι η περιουσία του νοσοκομείου» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μοσχοβάκης

πηγή Ρεθεμνιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook