Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι 13 οι οποίοι συνελήφθησαν στην διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στο Ηράκλειο κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών.

Αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη θα βρεθούν άλλοι 42, τα ονόματα των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στην δικογραφία που σχηματίστηκε.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην επικράτεια, έχοντας αναπτύξει σταθερό κύκλο διακίνησης και πώλησης τους στην Κρήτη.

Συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα (12) ημεδαποί ηλικίας από 20 έως 55 ετών και ένας (1) 30χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται (42) επιπλέον άτομα, που εμπλέκονται σε διάφορα αδικήματα, και κυρίως σε δοσοληψίες με την εγκληματική οργάνωση, αγορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η εξάρθρωσή της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Χερσονήσου και του Δήμου Μαλεβυζίου, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου με τη συνδρομή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης και τη συμμετοχή αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν το τελευταίο τουλάχιστον πεντάμηνο, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου, ενώ διέθετε άρτια ιεραρχική δομή και τα μέλη της δρούσαν με διακριτούς ρόλους.

Χαρακτηριστικό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι η εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, κυρίως από την Αλβανία, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των μεταφορών και η περαιτέρω διάθεση τους σε διαφορές περιοχές της Κρήτης, όπου η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο διακίνησης και εμπορίας.

Εκτιμάται ότι από τις παράνομες δραστηριότητες τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες των συλληφθέντων, σε αποθηκευτικούς χώρους και σε οχήματα, βρέθηκαν:

ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μ.β. (879,8) γραμμαρίων
ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, συνολικού μ.β. (2) γραμμαρίων
ποσότητες σπόρων κάνναβης, συνολικού μ.β. (8) γραμμαρίων
ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού μ.β. (0,9) γραμμαρίων
(4) δισκία, ναρκωτικών ECSTASY
(5) δενδρύλλια κάνναβης, έως 1 μέτρο
(1) εύχρηστο πιστόλι (6.35 mm )
(164) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων
(2) πιστόλια κρότου
(1) αεροβόλο τυφέκιο με διόπτρα
(3) πτυσσόμενες μεταλλικές αστυνομικές ράβδους και
(5) ηλεκτρονικές ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας.
(35) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM
βιβλιάρια καταθέσεων.

Επιπλέον κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (8.685,00) Ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών καθώς επίσης και πέντε (5) αυτοκίνητα (3 Ι.Χ.Φ. και 2 Ι.Χ.Ε.), ως μέσα διευκόλυνσης και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Τα κατασχεθέντα όπλα και πειστήρια παραδόθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες παράνομες πράξεις.