Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε την οριστική αναστολή του προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «με τον τρόπο αυτό οριστικοποιείται η αρχική απόφαση για πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος, που αρχικά, έπρεπε να έχει μόνο δωδεκάμηνη ισχύ».

Είναι πολύ πιθανό κατά συνέπεια να ακυρωθεί και το δημοψήφισμα, με το οποίο οι Ιταλοί θα πρέπει να εκφρασθούν υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας, στις 12 και 13 Ιουνίου.

Οι οργανωτές του δημοψηφίσματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών ζητούν, όμως, να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εκφρασθούν σχετικά με ένα τόσο λεπτό και βασικής σημασίας θέμα.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, τόνισε ότι «πρόκειται για μια σαφή νίκη της αντιπολίτευσης». Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, είχε δηλώσει ότι « τα όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία μας υποχρεώνουν να προβληματισθούμε βαθύτατα, σε ότι αφορά το οικονομικό πεδίο δράσης, και όχι μόνο».

«Πιστεύω» -πρόσθεσε ο υπεύθυνος του ιταλικού υπουργείου οικονομικών- «ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιώντας τα Ευρωoμόλογα».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook