Την πέμπτη διαδοχική προσπάθεια καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων μέσα σε τρία χρόνια επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων αποτελεί Μνημονιακή υποχρέωση.

Σημειώνεται πως για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Μάιου αναφέρει πως έως το Σεπτέμβριο 2013 η Κυβέρνηση πρέπει να εξαλείψει από τον προϋπολογισμό του 2014 τη «μεγάλη πλειοψηφία» των οιονεί δημοσιονομικών χρεώσεων κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρας ήδη προ εβδομάδων εξέδωσε νέα απόφαση στην οποία αναφέρει πως στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού της 2014 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014 -2017 ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων κατά τρόπο ουδέτερο.

Έτσι, υπουργεία και φορείς του Δημοσίου προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και καταγράφουν το είδος και το ύψος των εσόδων αυτών καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν οι φόροι υπέρ τρίτων.

Οι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές υπέρ τρίτων ίσως ξεπερνούν σήμερα τους 400, ενώ και τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου έχουν θεσπιστεί νέες χρεώσεις υπέρ τρίτων. Εφόσον καταργηθούν οι επιβαρύνσεις και φόροι υπέρ τρίτων θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να καλύψουν από αλλού τις απώλειες που θα δεχθούν, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί και η ισοδύναμη φόρμουλα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook