Σε «πόλεμο» πλέον εξελίσσεται η ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ της γενικής γραμματείας Καταναλωτή και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Μετά από την προσπάθεια του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ.Σπυράκου να προσδιοριστεί με συγκεκριμένο τρόπο το ύψος των ετήσιων ανατιμήσεων των ασφαλίστρων του κλάδου υγείας – το σχετικό νομοσχέδιο ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο – ήλθε κι η εφαρμογή του ΦΠΑ στο κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων, να πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Ηδη οι ασφαλιστές απειλούν πως θα προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις των νοσηλευτικών προγραμμάτων στο ύψος του 13%, αν τελικώς υποχρεωθούν να πληρώνουν αυτοί κι όχι οι πελάτες τους τον ΦΠΑ στα έξοδα νοσηλείας.

Σε δήλωση του ο κ. Δ. Μαζαράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ, τονίζει πως «η επιβάρυνση των νοσοκομειακών υπηρεσιών από ένα νέο φόρο ύψους 13% οδηγεί σε επιβάρυνση της ασφαλιστικής αποζημίωσης κατά τρόπο πλήρως απρόβλεπτο και επομένως η κάλυψή του απαιτεί την αναπροσαρμογή των σχετικών ασφαλίστρων». Από την πλευρά τους, πηγές της γενικής γραμματείας Καταναλωτή υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ επιβάρυνε το κόστος κατά περίπου 4% κι ως εκ τούτου ανατιμήσεις ύψους 13% είναι αδικαιολόγητες.

Ειδικότερα τα νοσοκομειακά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών ως τον περασμένο Ιούνιο εξαιρούνταν από τον ΦΠΑ, επίσης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αναγράφεται ότι οι φόροι υπέρ τρίτων (χαρτόσημο κλπ) επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Ομως από τον Ιούλιο του 2010 επιβλήθηκε ΦΠΑ στα νοσοκομειακά συμβόλαια. Κι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έκρινε ότι ο ΦΠΑ δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων κι ως εκ τούτου τον πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία κι όχι ο ασφαλισμένος. Γι΄αυτό τον λόγο, εξάλλου, ο κ.Σπυράκος επέβαλε πρόστιμα σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες, στην Εθνική Ασφαλιστική ΑΕΓΑ και την Ιnternational Life ΑΕΑΖ, 16.000 και 8.000 ευρώ αντιστοίχως.

Κι όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του οι εταιρείες «αρνήθηκαν να καταβάλουν σε καταναλωτές που είχαν συνάψει με αυτές ασφαλίσεις νοσοκομειακής περίθαλψης μέρος των εξόδων που αντιστοιχεί στο φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.)».

Κι εξηγεί πως «σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ασφαλιστική σύμβαση (άρθρα 1 και 2 ν. 2496/1997) εξαιρέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης είναι μόνο τότε ισχυρές, εφόσον ρητά περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο. Δεν αρκεί δηλαδή η πρόβλεψη των εξαιρέσεων στο έντυπο των γενικών όρων της ασφάλισης (τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα»)». Και στις καταγγελίες που εξετάστηκαν από τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν καμία πρόβλεψη στα ασφαλιστήρια για εξαίρεση από την κάλυψη των εξόδων νοσηλευτικής περίθαλψης που υποβλήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ποσού που αντιστοιχεί στον Φ.Π.Α. ή οποιουδήποτε φόρου εμπεριέχεται στη νοσοκομειακή δαπάνη που υποβάλλεται ο ασφαλισμένος. Μάλιστα, τέτοια εξαίρεση δεν περιλαμβανόταν ούτε στα έντυπα των γενικών όρων των ασφαλίσεων που είχαν συνάψει οι καταναλωτές.

Κατά την άποψη των ασφαλιστικών εταιρειών οι γενικοί όροι των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής προβλέπουν την καταβολή από τον ασφαλισμένο των φορολογικών επιβαρύνσεων της σύμβασης ασφάλισης (π.χ. χαρτόσημα που επιβαρύνουν την ασφάλιση). Αντιθέτως υποστηρίζει η γενική γραμματεία Καταναλωτή, ο Φ.Π.Α. που εμπεριέχεται σε έξοδα νοσηλείας δεν είναι φορολογική επιβάρυνση, που επιβάλλεται για τη σύναψη της ασφάλισης, είναι φόρος που υφίσταται ανεξάρτητα της σύναψης της ασφάλισης και αναπόσπαστο μέρος της δαπάνης που υποβάλλεται ο καταναλωτής για τη νοσηλεία του, την οποία δαπάνη και αναλαμβάνει να καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία με την ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Καταναλωτή διερευνά σχετικές καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και σε βάρος άλλων ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε δήλωση του ο κ. Μαζαράκης τονίζει ότι «με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για επιβολή προστίμου σε δύο ασφαλιστικές εταιρίες για άρνηση κάλυψης Φ.Π.Α. εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, παραβλέπεται το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να τιμούν τις ανειλημμένες έναντι των ασφαλιζομένων υποχρεώσεις τους έχουν προβεί στον ακριβή υπολογισμό αυτών των υποχρεώσεων και στην ανάλογη τιμολόγησή τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιβάρυνση των νοσοκομειακών υπηρεσιών από ένα νέο φόρο ύψους 13% οδηγεί σε επιβάρυνση της ασφαλιστικής αποζημίωσης κατά τρόπο πλήρως απρόβλεπτο και επομένως η κάλυψή του απαιτεί την αναπροσαρμογή των σχετικών ασφαλίστρων».

Το Βήμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook