Το δρόμο προς το άνοιγμα της νέας "αγοράς" των υδατοδρομίων, χαράζει πρωτοπορώντας το Ρέθυμνο.

Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς του Ρεθύμνου, ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα τα οφέλη από τη δημιουργία υδατοδρόμιου.

Τα υδροπλάνα όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στο τουριστικό τομέα, αλλά θα λύσουν τα χέρια στο Ρέθυμνο αφού θα αποτελέσουν τον κρίκο που θα συνδέει το νομό με άλλους προορισμούς, ως μέσα συγκοινωνίας.

Τη μελέτη, κατασκευή και αδειοδότηση του υδατοδρομίου ανέλαβε η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια μετά τη σύμβαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου.

«Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη που θα ενδυναμώσει τη συγκοινωνιακή δυναμική της Κρήτης», επισήμανε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος των Ελληνικών Υδατοδρομίων Τάσος Γκόβας.

«Το Υδατοδρόμιο Ρεθύμνου θα παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες - υποδομές ώστε το υδροπλάνο, ένα ασφαλές και ευέλικτο μεταφορικό μέσο, να λειτουργήσει εύρυθμα και να ανοίξει νέες αγορές διασύνδεσης του νησιού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός υποστηρίζει ότι το Ρέθυμνο θα εξελιχθεί σε κομβική περιοχή για τα υδροπλάνα στην Κρήτη καθώς διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ποιοτικό τουρισμό και προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον ερχόμενο Νοέμβριο να αρχίσουν πιλοτικά οι πρώτες πτήσεις.

Και αυτό, υπό την προϋπόθεση, σύμφωνα με tanea.gr όπως έλεγαν χθες πηγές από τα Ελληνικά Υδατοδρόμια, ότι θα έχει προχωρήσει η αδειοδότηση του υδατοδρομίου έως τα τέλη Οκτωβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί η ενοικίαση των πρώτων υδροπλάνων από το εξωτερικό.

Η Κρήτη μαζί με τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Νησιά του Ιονίου είναι οι πρώτοι σχεδιαζόμενοι προορισμοί των υδροπλάνων για τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, από τη μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία των υδροπλάνων στην Κρήτη που εκπονήθηκε από τις εταιρείες K2 Smart Jets και Ελληνικά Υδατοδρόμια τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και οι προοπτικές εξαιρετικές.