Οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι στα Χανιά πραγματοποίησαν συνάντηση συζήτηση παρουσία του πρόεδρου της ΠΕΓΔΥ Νίκου Αποστόλου και του μέλους του ΔΣ Μαρίνου Βλαχάκη.

Έγινε ενημέρωση για τα θέματα κινητικότητας και απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι αλλαγές γίνονται όχι για να βελτιώσουν την δημόσια διοίκηση ή την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά για να εξυπηρετήσουν τους αριθμούς και τα στατιστικά που απαιτούνται από την τρόικα και τους δανειστές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”από τη μια φαίνεται ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει διέξοδο, από την άλλη η απουσία αγροτικής πολιτικής και οι οριζόντιες περικοπές δε δίνουν λύση στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Με τους γεωπόνους συναδέλφους των Δήμων συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των γεωπόνων όπως έχουν διαμορφωθεί στους καλικρατικούς Δήμους.

Έγινε ενημέρωση για το οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συζητήθηκε η συνεχής απαξίωση των γεωπόνων με τελευταίο την υποβάθμιση του πτυχίου που επιχειρείται μέσω της υπουργικής απόφασης για τις «Διαδικασίες αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης των υπεύθυνων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και ανάκλησης του πιστοποιητικού κατάρτισής» που ορίζει ότι οι υπεύθυνοι εμπορίας γεωργικών φαρμάκων (που μέχρι τώρα είναι πτυχιούχοι γεωπονίας ή τεχνολόγοι γεωπόνοι) θα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε που έχει παρακολουθήσει κάποια σχετικά σεμινάρια. Οι κίνδυνοι για τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές –δημόσια υγεία από την χρήση φυτοφαρμάκων δε φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα: ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των γεωπονικών σχολών;

Άραγε μήπως το επόμενο θα είναι ότι η συνταγογράφηση των ανθρώπινων φαρμάκων να γίνεται όχι από γιατρούς αλλά από κάποιους που έχουν παρακολουθήσει λίγες ώρες σεμινάρια;

Η λειτουργία των υπηρεσιών απασχολεί τα μέλη της ΠΕΓΔΥ. Στην περίπτωση των αιρετών περιφερειών ακόμα δεν έχουν γίνει νέα οργανογράμματα. Οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, το ασαφές νομικό πλαίσιο -σε πολλές περιπτώσεις- οι πιέσεις των πολιτών σε συνδυασμό με το νέο πειθαρχικό όπου η παραμικρή καταγγελία μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδίκαιη αργία υπαλλήλων, είναι μερικά από θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση.

Αποφασίστηκε τα προβλήματα του κλάδου και οι απόψεις των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων να τεθούν σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook