Την Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 20:30 θα γίνει η παρουσίαση αντιγράφων των φορητών εικόνων της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο φερώνυμο ναό που βρίσκεται στον οικισμό Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου.

Οι εικόνες αυτές λόγω της αξίας τους και της σπανιότητας τους αφαιρέθηκαν για λόγους ασφαλείας από το πρώην μοναστήρι και ένα μέρος των πρωτότυπων εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Για τις εικόνες θα μιλήσει η αρχαιολόγος Στέλλα Καλεντάκη ενώ αμέσως μετά θα γίνει ξενάγηση στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα αντίγραφα των εικόνων.

Να σημειωθεί ότι το άλλοτε εγκαταλελειμμένο μοναστήρι έχει αλλάξει όψη.

Ο ναός έχει αναστηλωθεί, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των τοιχογραφιών έχουν καθαριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που σώζονται σε άριστη κατάσταση.

Επίσης τα κτίρια του πρώην μοναστηριακού συγκροτήματος έχουν ανακαινιστεί από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Η Γκουβερνιώτισσα» με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με την ευγενή χρηματοδότηση δύο γνωστών επιχειρηματιών.

Στόχος του Οργανισμού είναι μετά την ολοκλήρωση των έργων, ο χώρος της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας να γίνει χώρος πολιτισμού και θρησκευτικής Λατρείας.