Το ζήτημα της προστασίας α\’ κατοικίας από πλειστηριασμό θα πρέπει να επανεξεταστεί, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σε συνέντευξη του στο Mega ο υπουργός είπε ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί και να εξακολουθήσει να ισχύει μόνο με κοινωνικά κριτήρια.

\”Δεν μπορεί κάποιος που έλαβε ένα δάνειο, πλήρωσε μόνο δύο δόσεις προχωρώντας αργότερα σε στάση πληρωμών και έχει περιουσία να προστατεύεται\”, δήλωσε ο υπουργός.

\”Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει να υπάρχει στεγαστική πίστη στη χώρα. Θα σταματήσουν οι τράπεζες να δίνουν στεγαστικά δάνεια, αφού δεν θα πληρώνονται. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κρίση\”, εκτίμησε ο υπουργός.

Ερωτηθείς πάντως για τα \”κόκκινα δάνεια\” είπε πως αυτά θα μειώνονται όσο υποχωρεί η ύφεση.

\”Επανεξετάζουμε το δημοσιονομικό κενό\”

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο υπουργός σημείωσε πως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό επισήμανε ότι για τη διετία 2013 – 14 δεν υπάρχει κενό και ότι για το 2015-16 υπάρχει μία διαφορά στις εκτιμήσεις. Η τρόικα υπολογίζει σωρευτικά 4 δισ ευρώ, εμείς κάπου 2 δισ ευρώ. Όπως αποκάλυψε \”ήδη κάνουμε άσκηση για να δούμε ως το τέλος Σεπτεμβρίου που θα βρισκόμαστε για να έχουμε έτοιμα επιχειρήματα\”.

Όπως είπε υπάρχουν πολλά ζητήματα, στα οποία εργάζεται παράλληλα το οικονομικό επιτελείο και ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη σύνταξη του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους, την εξέταση πιθανού δημοσιονομικού κενού αλλά και τα κενά στα υπουργεία.

Όχι νέα μείωση μισθών – Θα ανοίξουν τα επαγγέλματα

Ο υπουργός ερωτηθείς παράλληλα και με το ενδεχόμενο νέας μείωσης μισθών που υπονοούν οι εκθέσεις των δανειστών μας, απέκλεισε τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων στο πλαίσιο της κάλυψης του κενού, όπως είναι η μείωση μισθών. Αντ\’ αυτού αναφέρθηκε στην ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αγορών, που σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δεν έχει γίνει.

Θα κλείσουν άλλα 14 καταστήματα

Υπογράμμισε επίσης και στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. \”Με την αναδιάρθρωση των ΔΟΥ έχουμε \”απελευθερώσει\” 4.000 εφοριακούς, οι οποίοι τώρα έχουν βγει στους δρόμους για ελέγχους\”, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς τους φοροφυγάδες επαγγελματίες. \”Ήδη κλείσαμε 12 καταστήματα και άμεσα θα κλείσουν άλλα 14\”, σημείωσε. Ερωτηθείς γιατί αυτά καταφέρνουν και ανοίγουν απάντησε πως βάσει του νόμου έχουν το δικαίωμα της ένστασης και ότι \”αφού τους ακούσουμε θα ληφθούν οι τιμές αποφάσεις\”.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στο θέμα των αποδείξεων υπογραμμίζοντας πως πρέπει οι φορολογούμενοι να ζητούν την απόδειξη, διότι \”είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το χαμένο ΦΠΑ αργότερα δύο φορές\”.

Θα αποκοπούν απ\’ το φορολογικό σύστημα οι αποδείξεις

Ωστόσο ο ίδιος επανέλαβε ότι το σύστημα των αποδείξεων θα αποκοπούν απ\’ το φορολογικό σύστημα. \”Βέβαια σκεφτόμαστε να δώσουμε κάποια κίνητρα για τη συλλογή, τα οποία είναι υπό διερεύνηση\”.

Όχι σε μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης – Θα διευρυνθεί το επίδομα

Την ίδια ώρα απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, κάτι το οποίο υπαινίχθηκε σε δηλώσεις του χθες ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Υπάρχει ένα θέμα για το επίδομα γιατί δεν απορροφήθηκε πέρυσι. Ίσως να διευρύνουμε τα κριτήρια\”, είπε ο υπουργός επισημαίνοντας πως η εξίσωση των δύο ειδικών φόρων (θέρμανσης και κίνησης) έγινε για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο.

Τελευταία χρονιά για το \”χαράτσι\”

Σε ότι αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο υπουργός εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει απ\’ τη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου.

\”Δουλεύουμε πυρετωδώς ώστε ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και δουλεύουμε πάνω και στα επιχειρήματα για να πειστεί η τρόικα ότι θα είναι αποτελεσματικός\”.

Όπως είπε, το 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το \”χαράτσι\”.

Κινητικότητα

Για την κινητικότητα είπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» σημείωσε.
Κόντρα με βουλευτές

Ερωτηθείς για τις αιχμές που δέχεται από μερίδα βουλευτών απάντησε πως \”ήρθα για να κάνω μία σκληρή δουλειά, τη δυσκολότερη πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup, ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά\”. Επανέλαβε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του για την κόπωση των βουλευτών ήταν παρεξήγηση και ότι συνεργάζεται άψογα με τον πρωθυπουργό.

Θα πετύχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι παρά τις φετινές δυσκολίες, το πρόγραμμα θα είναι εντός στόχων τα επόμενα δύο χρόνια. \”Υπάρχουν τρομακτικές αντικειμενικές δυσκολίες στην αγορά. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάνουμε τρία βήματα μπροστά και ένα πίσω. Ωστόσο θα πιάσουμε τους στόχους. Δεν θα χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποδομές\”.

\”Δεν κινδυνεύει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ\”

Μάλιστα είπε πως ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα προκηρυχθεί ξανά προβλέποντας μάλιστα και την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι η τρόικα θα θέσει ζήτημα αλλαγής της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι η νυν διοίκηση \”χαίρει άκρας εκτίμησης από την τρόικα\”.

Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις – Δεν υπάρχει κίνδυνος \”κουρέματος\”

Η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της δεν φθάνει, πρέπει να επιστρέψουν και οι καταθέσεις, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι χρηματοδοτήσεις στην αγορά μετά το πέρας της ενίσχυσης των τραπεζών.

\”Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει τις καταθέσεις. Όταν γίνει αυτό θα φύγουμε μπροστά. Δεν πρέπει να ακούν τους επιτήδειους που τρομοκρατούν με σενάρια bail in. Οι ελληνικές τράπεζες πλέον είναι απ\’ τις ισχυρότερες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις\”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook