Ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τρεις ανθρώπους οι οποίοι φέρονται ότι ήταν μέλη της αλ Κάιντα στην ανατολική Υεμένη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, στο τρίτο παρόμοιο πλήγμα μέσα σε 24 ώρες, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειες να ξεριζώσει το βραχίονα της αλ Κάιντα από τη χώρα μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις περί πιθανών επιθέσεων.

Οι τρεις άνδρες κινούνταν με αυτοκίνητο στην επαρχία Χαντραμούτ, σε μια περιοχή που ονομάζεται Γάιλ Μπαουαζίρ, 45 χλμ. από την Μουκάλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας, όταν έγιναν στόχος του αμερικανικού αεροσκάφους τη νύχτα της Πέμπτης, είπε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη και είδαν αργότερα κατεστραμμένο το όχημα.

Χθες οι αρχές της Υεμένης ανέφεραν πως απέτρεψαν ένα σχέδιο της αλ Κάιντα για την κατάληψη της πόλης Μουκάλα, στην οποία βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, στον Κόλπο του Άντεν, καθώς και δύο μείζονος σημασίας τερματικών σταθμών εξαγωγής πετρελαίου και αερίου.

Η ανακοίνωση της Σαναά έγινε μετά τις πληροφορίες περί πιθανών επιθέσεων από εξτρεμιστές, οι οποίες ώθησαν την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές χώρες να κλείσουν διπλωματικές αποστολές τους σε όλη την Μέση Ανατολή, κι επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να απομακρύνουν προσωπικό τους από την Υεμένη.

Νωρίτερα χθες 14 ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων στην κεντρική επαρχία Μάχρεμπ της Υεμένης. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι οι οποίοι φέρονται να ανήκαν στην αλ Κάιντα έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιδρομές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η ασφάλεια στην Υεμένη αποκτά αυξημένη περιφερειακή και διεθνή σημασία. Η χώρα χαρακτηρίζεται η βάση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ενός από τους πιο επιθετικούς βραχίονες του διεθνούς εξτρεμιστικού δικτύου. Η Υεμένη έχει εκτενή σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και βρίσκεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως.

Η ΑΚΑΧ κατηγορείται για επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία και της αποδίδονται επανειλημμένες απόπειρες εναντίον αμερικανικών στόχων, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια του Νιγηριανού Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ να ανατινάξει ένα αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ με μια βόμβα την οποία είχε κρύψει στα εσώρουχά του.

newpost.gr