Με συντελεστές… φωτιά θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να πιάσει τον ποσοτικό στόχο που έχει τεθεί.

Για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 2 ευρώ ανά τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τ.μ. για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.

Επιπρόσθετα ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Σε αυτές θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα ξεκινά από το 1 ευρώ το στρέμμα. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα-φιλέτα.

Πιο αναλυτικά, για τα εντός σχεδίου ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, τα λοιπά κτίσματα και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές.

Για κάθε συντελεστή θα αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο φόρος θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά με τον συντελεστή και στη συνέχεια με έναν δεύτερο συντελεστή, αυτόν της παλαιότητας του ακινήτου.

Δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου ο όροφος του διαμερίσματος, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο και άλλα επιμέρους «ποιοτικά» χαρακτηριστικά.

Ti αναμένεται στην κλίμακα

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ.

Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ετσι, για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ ο συντελεστής οριοθετείται στα 12,3 ευρώ και ανεβαίνει στα 19,5 για τιμή ζώνης στις 7.000 ευρώ.

Θα… καταλήγει στα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για τα πολύ ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών θα τεθεί σε ισχύ για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κλπ.), ενώ δεν θα εξαιρεθούν από τον νέο φόρο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ευρώ ανά στρέμμα

Στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα «φιλέτα».

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα.

Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Θα πρέπει να τονιστεί πως για τη διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (αν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, αν είναι παραθαλάσσια κ.λ.π.).

Επίσης θα παίζει ρόλο αν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), αν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές από το Εκτακτο Τέλος που ισχύουν σήμερα για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους.

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά. Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Χαμένοι θα βγουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ιδιόκτητες ακινήτων από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2014.

Κερδισμένοι από τη θέσπιση του νέου φόρου -σε σχέση με την επιβάρυνση που έχουν με το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων- θα είναι οι μόνο ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας και μεσαίας έως 2.000 ευρώ/τ.μ., εφόσον όμως δεν διαθέτουν παράλληλα οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Στον αντίποδα υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο «χαράτσι», αλλά του χρόνου θα φορολογηθούν, όσοι έχουν μονοκατοικίες -κυρίως εξοχικά-, διότι θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι αλλά και πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο αλλά και οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί, έχουν μείνει «κενά» και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή τους.

Επιπλέον έξτρα φόρο θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους.

Ειδικότερα, όσοι διαθέτουν κατοικία σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης θα λάβουν το 2014 όταν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος χαμηλότερο λογαριασμό σε σχέση με φέτος.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook