Με επιστολή του στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα από την Gazprom.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο πως επιθυμεί να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το Mega, ζητά ανάλογη έκπτωση και για την Ελλάδα, αναγορεύοντας την εμπορική συμφωνία σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Αυτή είναι και η πρώτη επίσημη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, από την οποία αποσύρθηκε στο παρά πέντε η ρωσική Gazprom.

Δεν έχει άλλωστε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που στελέχη της Gazprom παραδέχτηκαν ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παροχής αερίου από το ρώσικο μονοπώλιο στην Ελλάδα λήγει το 2016, ενώ υπάρχει και προοπτική 10ετούς ανανέωσης.

Τα παζάρια ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθορισμό των νέων τιμολογίων και το επόμενο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει πετύχει επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές της, όπως η Αλγερία.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επιστολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook