Ο φασισμός δεν βρίνεται σε τούτονε τον τόπο,
γιατί δεν τον εδέχεται το αίμα των ανθρώπω….

Αυτά είναι τα λόγια που θα συναντήσει κανείς όταν πηγαίνει στα Ανώγεια γραμμένα σε τοίχο στην είσοδο του χωριού από την πλευρά του Ηρακλείου.

Οι τοίχοι στα Ανώγεια ”στολίστηκαν΄’ όλες τις προηγούμενες ημέρες με μαντινάδες και συνθήματα, από τα νέα παιδιά του χωριού και αποτέλεσαν τον προάγγελο για το τριήμερο Αντιφασιστικό φεστιβάλ που ξεκίνησε στo χωριό , με την προβολή της ταινίας ”Το Κύμα” στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου.

\"\"

Παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα αυτό το τριήμερο στα Ανώγεια σε κάθε γειτονιά, κάθε πλατεία και κάθε σοκάκι αυτού του χωριού που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί 69 χρόνια πριν, αλλά γεννήθηκε ξανά μέσα από τις στάχτες τους πιο δυνατό και πιο ισχυρό με τις ίδιες αξίες,τα ίδια ήθη και έθιμα αιώνες τώρα.

Την ιστορία του χωριού θα πω με λίγα λόγια,

πως τρεις φορές το κάψανε μα πάλι είναι Ανώγεια…

Όσοι ζουν σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν καλά την αξία και το νόημα αυτής της μαντινάδας που με απλά λόγια δημιούργησε ο Γιαλάφτης, αλλά μέσα της χρειάζονται τόνοι μελανιού για να αναλυθεί και να αποδοθεί η αλήθεια της, το νόημα της και η ανατριχίλα που προκαλεί στο άκουσμα της σε όλους τους Ανωγειανούς όπου γης.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων θα είναι η Αντιφασιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου επετείου του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από το Κέντρο Υγείας μέχρι την πλατεία Αρμί. Η νεολαία του χωριού απευθύνει κάλεσμα με τα παρακάτω λόγια για την πορεία:

” Η ομάδα νέων Ανωγείων καλεί την Τρίτη 13 Αυγούστου και ώρα 10 π.μ όλους, όσοι επιθυμούν σε συμβολική πορεία, που θα ξεκινήσει από το Κέντρο Υγείας και θα καταλήξει στη Πλατεία Αρμί , όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την 69η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Η πορεία αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που βίωσαν την κτηνωδία του ολοκαυτώματος και παράλληλα δηλώνει βροντερό παρόν στον αγώνα κατά του φασισμού σήμερα!”.

Κλείνουμε με την μαντινάδα του Λευτέρη Μπέρκη, ενός νέου Ανωγειανού που περιγράφει με λέξεις τα συναισθήματα που όλοι αποκτήσαμε μεγαλώνοντας σε αυτό τον τόπο:

Τα Ανώγεια μας τα χτίσανε πάνω στα αποκαίδια,

σκιάς τρείς φορές, άλλες γενιές, μα τα θεμέλια ίδια..

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Τρίτης 13 Αυγούστου

| 10:30 Πλατεία Αρμί

10.00π.μ. Αντιφασιστική πορεία από Κέντρο Υγείας μέχρι πλατεία «Αρμί»

10.30π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη

11.00 π.μ. Επιμνημόσυνος δέηση στο χώρο του Ηρώου

Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την Φιλόλογο Εκπαιδευτικό Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη

Αποσπάσματα από το τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη από τον Γιάγκο Χαιρέτη

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο

Ενός λεπτού σιγή

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

| 21.00 Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης

Μουσικοποιητική παράσταση ‘’ΑΝΑΝΤΡΑΝΙΣΜΑ’’

Mε αφορμή την 69η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων και στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ του Δήμου Ανωγείων, δημιουργήθηκε μια μουσικοποιητικής παράστασης με τίτλο «ΑΝΑΝΤΡΑΝΙΣΜΑ» σε κείμενα: Γ.Καράτζη, Μουσική επιμέλεια Π. Περυσινάκης.

Συμμετέχουν: Ψαραντώνης, Μιχάλης Καλλέργης, Δραμουντάνης Βασίλης, Καράτζης Νικόλας, Βρέντζου Κατερίνα, Σταυρακάκη Κατερίνα

Χορεύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

πληροφορίες anogi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook