Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Η τελευταία λέξη», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαριθμεί τα «πέντε ψέματα» -όπως αναφέρει- της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση διαψεύδει ότι ο Θ.Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη στην Hurriyet. Το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος της Hurriyet δήλωσε εγγράφως ότι δεν πήρε ποτέ συνέντευξη από τον Θ.Πάγκαλο, ούτε καν μια δήλωση. Αναφέρεται ότι υπάρχει απλώς η προσφώνησή του σε γεύμα των ομογενειακών σωματείων της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά με τη δήλωση «όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε», η ανακοίνωση τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια δήλωση.

Το τρίτο ψέμα, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι ότι ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες και πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές», δήλωση την οποία η ανακοίνωση τονίζει ότι δεν υπάρχει.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι σχετικά με τη δήλωση «μετά την εξαγορά της FinansBank κάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις», ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της εξαγοράς της Finansbank όχι ως προς το τίμημα της εξαγοράς που ήταν το αντικείμενο παλαιότερης κριτικής, αλλά ως προς το θετικό γεγονός της προόδου των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Αναφέρεται, επίσης ότι η «ανεπίσημη θέση της ΝΔ» ότι υπάρχει μαγνητοφωνημένο κείμενο από συνέντευξη του Θ.Πάγκαλου σε Τούρκο δημοσιογράφο (όχι της Hurriyet), στην οποία έχουν καταγραφεί οι επίμαχες δηλώσεις δεν υπάρχει.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στην ίδια προσφώνηση ο κ. Πάγκαλος έθεσε σειρά ουσιαστικών ζητημάτων που αφορούν τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των οποίων και το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

«Αυτός είναι και ο λόγος που μέρος της ομιλίας του εκφωνήθηκε στα αγγλικά διότι ο αντιπρόεδρος, για τα συγκεκριμένα θέματα, ήθελε να απευθυνθεί στους Τούρκους, Αρμενίους και Εβραίους που ήταν παρόντες και όχι να κάνει μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση. Βεβαίως, αυτά τα αποσπάσματα, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να τα ξεχάσει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του ο κ. Πάγκαλος αναφέρει:

«Εν πάση περιπτώσει, αρκεί να διαβάσει κάποιος όσα δήλωσε ο κ.Μιχελάκης στις 18/4/2011 και όσα δημοσίευσε η εφημερίδα του σήμερα για να αντιληφθεί ότι επάξια κέρδισε τον τίτλο \”βαρόνος Μυνχάουζεν\”. Όμως αυτός δεν ήταν εκπρόσωπος τύπου ενός κόμματος εξουσίας. Είναι δυνατόν να θέλει να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα με ακροδεξιά \”τσικό\” και με τέτοιες μεθόδους;

 Η εξέλιξη των γεγονότων δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή έθεσαν το μέγιστο ζήτημα αρχής για το κατά πόσον είναι συμβατό, εκπρόσωποι Τύπου ενός κόμματος να διορίζονται εκδότες ή διευθυντές εφημερίδων εξακολουθώντας επί της ουσίας να ασκούν έλεγχο στις εφημερίδες τους. Το ζήτημα δεν είναι τι έγραψε και τι γράφει ο \”Ελεύθερος Τύπος\” αλλά η διαπλοκή κόμματος και εφημερίδας με την ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο δύο λειτουργιών εκ γενετής αντίθετων.

 Ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον εκπρόσωπο Τύπου του ως κοινό συκοφάντη.

 Σχετικά με το ζήτημα της Hurriyet και της αξιοπιστίας των γραφόμενών της, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εφημερίδα είναι έγκυρη και με μακρά παράδοση. Το πώς θα διευθετήσει το δεοντολογικό ζήτημα που ανέκυψε με τον τρόπο που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος παρουσίασε την ομιλία του Αντιπροέδρου και την πρόσθεση φράσεων σε εισαγωγικά που ποτέ δεν ειπώθηκαν, είναι εσωτερικό της ζήτημα.

Είναι προφανές επίσης ότι ο Ελεύθερος Τύπος έχει γυρίσει στις εποχές του «βρόμικου \’89». Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και λογικές που πλήρωσε ακριβά η χώρα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της δικαιοσύνης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα κινηθεί όπως προβλέπουν οι νόμοι στις περιπτώσεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook