«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να εξελιχθούν» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης της Bundesbank για την ελληνική οικονομία, είπε ότι δεν προκύπτει κάτι νέο.

Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό.

«Η Bundesbank επισήμανε κινδύνους που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο» δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν πιο αργά από ό,τι επιθυμούσαμε, από την άλλη πλευρά άλλα στοιχεία είναι αρκετά θετικά».

Υπάρχει πάντα η προσπάθεια να προβλέψεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά, συνέχισε η καγκελάριος, για να τονίσει:

«Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα λίγος χρόνος ώστε να μπορέσουν τα πράγματα να εξελιχθούν. Όπως είπα, υπάρχουν και θετικά μηνύματα, όπως ακούσαμε χθες τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία είναι ακόμη αρνητική, αλλά για πρώτη φορά επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα.

» Δεν μπορώ όμως να ακόμη να διατυπώσω τελικό συμπέρασμα. Πιστεύω ότι οι γερμανοί καταλαβαίνουν ότι το ευρώ για μας ως εξαγωγική χώρα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.»

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και έκανε λόγο για «αλληλεγγύη, η οποία οδηγεί σε αποτελέσματα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα αν δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο δομών» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που παραμείνει στην Καγκελαρία, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά την κρίση.

Ερωτηθείσα σχετικώς με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Stern» που την ήθελε να αποσύρεται από την πολιτική το 2016, εάν επανεκλεγεί, η κυρία Μέρκελ απέρριψε την εικασία και δήλωσε ότι επιθυμεί να κυβερνήσει για μια πλήρη κυβερνητική θητεία.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό