Τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιο Δεικτάκη επισκέφτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης προκειμένου να του εκθέσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή της Μεσσαράς με την έλλειψη νερού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σχοιναράκης, η στάθμη του νερού σε πάρα πολλές γεωτρήσεις έχει φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη μείωση παροχής άντλησης. Επιπλέον υπάρχουν προβλήματα που αφορούν στις υπάρχουσες υποδομές σε ύδρευση, στις μεγάλες ελλείψεις σε έργα συλλογής – υδροληψίας, σε έργα βελτίωσης της ποιότητας νερού, σε έργα μεταφοράς και αποθήκευσης καθώς και σε έργα διανομής. Επίσης εξέθεσε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις πολλαπλές κλοπές από αγνώστους σε καλώδια και πίνακες σε πολλές γεωτρήσεις, καθώς και τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια ενημέρωσε τον κ. Δεικτάκη ότι, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της υδροδότησης που υπάρχουν στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Γόρτυνας και να καλυφθούν οι ανάγκες για παροχή επαρκούς ποσότητας και ποιότητας του νερού στους δημότες, αλλά και να προκύψει εκμετάλλευση της ποσότητας του υπάρχοντος νερού που παραμένει ανεκμετάλλευτη στην περιοχή, καθώς υπάρχουν γεωτρήσεις όπως για παράδειγμα στη θέση Λαντουρά στην τοπική κοινότητα Πρινιά του πρώην Δήμου Αγίας Βαρβάρας που λόγω οικονομικών δυσχερειών δε μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους, έχει ζητήσει την χρηματοδότηση από το κράτος των μελετών – έργων :

α. 267.639 ευρώ για πέντε δίκτυα και νέες δεξαμενές , και
β. 1.305.000 ευρώ για την ανόρυξη τριών νέων υδρευτικών γεωτρήσεων και αξιοποίηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων.

Ο κ. Σχοιναράκης ζήτησε από τον κ. Δεικτάκη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να προσπαθήσουν από κοινού για την επίτευξη της χρηματοδότησης, καθώς όπως επεσήμανε ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες κι επανειλημμένες συναντήσεις με τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, δεν έχει προκύψει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης δεσμεύτηκε να προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, για να εξετάσουν πως μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη χρηματοδότηση για το Δήμο Γόρτυνας ώστε μέσα από συντονισμένες ενέργειες να λυθεί το ζωτικής σημασίας πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook