Στα πλαίσια της Επετείου εκτελέσεως 36 πολιτών, στα Σκούρβουλα από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1944, ο Δήμος Φαιστού, το Τοπικό Συμβούλιο Σκουρβούλων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, διοργάνωσαν τη Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 στα Σκούρβουλα εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες ήρωες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φέτος συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από την ημέρα που στρατεύματα των Ναζί σκότωσαν 36 αθώους πολίτες, ανάμεσα σ' αυτούς και 21 γυναίκες, στην περιοχή λίγο έξω από τα Σκούρβουλα ως αντίποινα για το θάνατο δύο Γερμανών στρατιωτών.

Στο σημείο της εκτελέσεως τελέσθηκε και φέτος, το ετήσιο μνημόσυνο με την παρουσία της Δημάρχου Φαιστού κ. Μαρίας Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, της Βουλευτού Ηρακλείου κ. Διακάκη Μαρίας, των Αντιδημάρχων του Δήμου Φαιστού, μελών του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου, εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας και των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και αρκετών κατοίκων.

Αναφορικά με την εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες η Δήμαρχος Φαιστού δήλωσε: «Κι όμως υπάρχουν ακόμα ήρωες, μπορεί να μη ζουν ανάμεσα μας αλλά η μνήμη τους παραμένει ακόμα ζωντανή. Είναι τα άτομα που θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα μαρτυρικό χωριό, το οποίο όπως και πολλά άλλα έπεσε θύμα της μανίας των κατακτητών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το λόγο αυτό ύστερα και από προσωπική εισήγηση προς το Δ.Σ. Φαιστού αποφασίστηκε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να ενταχθεί, δικαιωματικά ο οικισμός των Σκουρβούλων, στο δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών.

Στο μνημείο που βρισκόμαστε, σήμερα μας θυμίζει σε όλους τον αγώνα και τις θυσίες των κατοίκων της περιοχής για την πατρίδα. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη.»