“Σοκ και δέος” ανοιχτά του Ισραήλ όπου εκτελεί ασκήσεις πυρηνοκινητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Harry Τruman.

Το αεροπλανοφόρο στις 22 Ιουλίου απέπλευσε από τη ναυτική του βάση στο Νόρφολκ της Βιρτζίνιας και συνοδευόμενο από στόλο πλοίων μάχης κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο για την πραγματοποίηση περιπολιών.

Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ, το Harry Truman θα σταθμεύσει σε τομείς ευθύνης του 6ου Στόλου (Μεσογείου- Ατλαντικού) και του 5ου Στόλου (Περσικού Κόλπου – Αραβικής Θάλασσας- Ερυθράς Θάλασσας) και η δράση του θα διαρκέσει οκτώ ή εννέα μήνες.

Σήμερα, το εντυπωσιακό αεροπλανοφόρο, μακριά από τα “πεδία των μαχών”, ανοίγει τις “πύλες του” σε μια μοναδική ξενάγηση όπου αισθανθήκαμε από κοντά τις δυνατότητες του “υπεραεροπλανοφόρο” του αμερικανικού στόλου.

Στο Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο βρέθηκε το Flashnews.gr σε μια αποστολή για να γνωρίσουν οι αναγνώστες ένα από τα εκπληκτικά πλοία που το μέγεθος τους και ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό ισοδυναμεί με μια μικρή πολιτεία.

Η μέρα αποστολής ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας, 15 Αυγούστου 2013 και ώρα 11:00 συγκεντρωθήκαμε στο χώρο υποδοχής στην Αμερικανική βάση της Σούδας στο Μουζουρά Ακρωτηρίου.

Μετά την σχετική ενημέρωση στα θέματα ασφάλειας της πτήσης από τους πιλότους μεταφερθήκαμε στην πίστα και επιβιβαστήκαμε στο μεταγωγικό αεροσκάφος C2.

Δείτε το βίντεο από την επιβίβαση, το εσωτερικό του αεροσκάφους και την απογείωση.

Η πτήση κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες περίπου και κινηθήκαμε Ανατολικά και φτάσαμε 100 μίλια Νότια της Κύπρου και περίπου 60 μίλια Δυτικά του Ισραήλ, όπου εκτός από την φασαρία των δυο κινητήρων, η εμπειρία της πτήσης ήταν μοναδική αφού επισκεφθήκαμε το πιλοτήριο και τα πλάνα από το ύψος των 21.000 ποδιών είναι εκπληκτικά.

Δείτε βίντεο στην διάρκεια την πτήσης από το πιλοτήριο

Το αεροπλανοφόρο σε αριθμούς

Με ύψος όσο ένα 24όροφο κτίριο και όγκο που προκαλεί δέος, το USS Harry S. Truman (CVN-75), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αποτελεί ουσιαστικά μια πλωτή αεροπορική βάση. Ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου. 

Το αεροπλανοφόρο Truman έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα ενώ η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4.5 στρέμματα. 

Στις 2.500 καμπίνες του Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες. 

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό.

Τα δυο εκπληκτικά στοιχεία ωστόσο που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι τα δεδομένα της προσνήωσης και της απονήωσης:

Η πρωσνήωση γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα, το αεροπλάνο αφού ακουμπήσει το διάδρομο με 120 μίλια την ώρα, γαντζώνεται σε συρματόσχοινο και φρενάρει σε 5 δευτερόλεπτα τα 150 μέτρα του διαδρόμου.

Αντίστοιχα κατά την απονήωση είναι δεμένο για να αποκτήσει πλήρη ισχύ στις μηχανές και με την βοήθεια ενός καταπέλτη αφήνει την πίστα με ταχύτητα 120 μιλίων και διανύει τα 150 μέτρα της σε μόλις 2 δευτερόλεπτα!!

Δείτε το βίντεο από την προσνήωση στο αεροπλανοφόρο

 

Με την άφιξη μας η υποδοχή έγινε από τον Καπετάνιο κ. Robert Roth, όπου μετά το καλωσόρισμα μας μίλησε για το πλοίο, το προσωπικό, τις συνθήκες αλλά μας περιέγραψε και ότι από τις πιο δύσκολες στιγμές του στον ένα χρόνο που είναι στο πλοίο ήταν σε σχέση με τις κακές καιρικές συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει.


Απο την υποδοχή


Αριστερά ο Καπετάνιος κ. Robert Roth

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Θάλαμο Διακυβέρνησης του πλοίου, όπου εκεί τα πάντα που αφορούν τον έλεγχο του πλοίου, αλλά και τα αεροσκάφη ελέγχονται ηλεκτρονικά από ένα πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό.

Δείτε βίντεο απο τον αεροδιάδρομο

Στην συνέχεια μεταφερθήκαμε στην πίστα των αεροσκαφών, όπου φορώντας ακουστικά και μάσκες για τα μάτια παρακολουθήσαμε προσνηώσεις και απονηώσεις με θερμοκρασίες στο σημείο πάνω από 40 βαθμούς κελσίου, αφού οι μηχανές των αεροσκαφών δημιουργούν μία πραγματικά αποπνικτική ατμόσφαιρα, με θόρυβο που όπως μας είπαν χωρίς τον εξοπλισμό μπορεί να στερήσει και την ανθρώπινη ακοή.

Δείτε μοναδικά βίντεο και φωτογραφίες από την πίστα του αεροπλανοφόρου με προσνηώσεις και απονηώσεις των μαχητικών αεροσκαφών.

Δείτε βίντεο απο τον ελεγχο του αεροδιαδρόμου για θραυσματά

Η επιστροφή μας ξεκίνησε στις 17:00 όπου μετά από 2 ώρες πτήση προσγειωθήκαμε στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

Σημ. Συντάκτη: Πολλές ευχαριστίες στον κύριο Πωλ Φάρλευ, Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικανικής Βάσης της Σούδας για την ευκαιρία που μας έδωσε να πραγματοποιήσουμε την αποστολή και για άψογη συνεργασία για την επιτυχία της. Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Αντιπλοίαρχο κ. Δημήτρη Γκραϊμς, Υποδιοικητή της Αμερικανικής Βάσης που μας συνόδευσε.


Ο κ. Πωλ Φάρλευ


Ο Δ/ντης Αν. Κρήτης του Flashnews.gr Κώστας Συλιγάρδος μαζί με τον κ. Δημήτρη Γκραϊμς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook