Πόσες φορές έχεις ξενυχτήσει προκειμένου να τελειώσεις τη δουλειά για την επόμενη ημέρα τρώγοντας ό,τι βρεις μπροστά σου μόνο και μόνο για να πάρεις λίγη ενέργεια;

Η αλήθεια είναι ότι δεν φταις εσύ για την επιδρομή στο ψυγείο και σίγουρα δεν είσαι η μόνη.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου σου, ωθώντας σε να υποκύψεις σε λιπαρά κι ανθυγιεινά σνακ μόλις βραδιάσει.

Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα 23 ενηλίκων, όταν τους έδειξαν λιπαρά φαγητά, όπως πίτσα και σφολιάτες, καθώς κι υγιεινές τροφές, όπως καρότα και μήλα.

Όσο περισσότερο νυσταγμένοι ήταν οι συμμετέχοντες τόσο πιο πολύ ο εγκέφαλός τους «φωτιζόταν» με τις τροφές που ήταν φορτωμένες με θερμίδες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η έλλειψη ύπνου οδηγούσε σε διαταραχή ενός άλλου τμήματος του εγκεφάλου σχετικά με τη λήψη αποφάσεων.

Διπλό το κακό λοιπόν, αφού όταν νυστάζεις από τη μία αναζητάς τροφές πλούσιες σε θερμίδες κι από την άλλη δεν είσαι σε θέση να λαμβάνεις ορθές αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν περαιτέρω αποδείξεις γιατί χρειάζεσαι οπωσδήποτε 7 με 9 ώρες ύπνου, προκειμένου να χάσεις πιο εύκολα βάρος.

Μία παλιότερη μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που νυστάζουν καταλήγουν να καταναλώνουν 300 θερμίδες παραπάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμπέρασμα: αν θέλεις να τρως σωστά και να χάσεις βάρος, ξεκουράσου!

joytv.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook