Το Ρέθυμνο έχει «σβήσει» σαν προορισμός από τον σχολικό χάρτη της χώρας όσον αφορά τις μαθητικές εκδρομές. Φέτος, κανένα από τα λύκεια δεν προτίμησαν την πόλη μας για την πενθήμερη εκδρομή των τελειόφοιτων μαθητών, καθώς αν εξαιρεθούν ορισμένα γκρουπ που… πέρασαν για λίγες ώρες στη διάρκεια ενός πρωινού ή ενός απογεύματος, στα ξενοδοχεία δεν υπήρξε καμιά κράτηση.

Η περιορισμένη έλευση μαθητικού τουρισμού, είχε διαφανεί τα τελευταία χρόνια. Πέρσι μόλις τρία σχολεία επέλεξαν την πόλη μας σαν τόπο διαμονής, ενώ το 2009 τα σχολεία ήταν συνολικά 13.

Η Κρήτη σαν προορισμός απέσπασε ένα μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» των πενθήμερων σχολικών εκδρομών, ωστόσο οι νομοί Χανίων και Ηρακλείου μονοπώλησαν και φέτος το ενδιαφέρον των μαθητών. Ο μαθητικός πληθυσμός που επισκέπτεται κάθε χρόνο τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο τα Χανιά υπολογίζεται σε περίπου 7.000, ενώ πολλά είναι τα γκρουπ που καταφθάνουν στο Ηράκλειο. Από εκεί, με λεωφορεία επισκέπτονται διάφορα σημεία και αξιοθέατα της Κρήτης, χωρίς, ωστόσο, το Ρέθυμνο να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αρκετών εκ των σχολείων που έρχονται στο νησί.

Όπως αναφέρουν, πάντως, άνθρωποι του χώρου, φέτος οι μαθητικές εκδρομές ήταν λιγότερες, καθώς είτε επελέγησαν προορισμοί του εξωτερικού που είναι οικονομικότεροι είτε η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλές ελληνικές οικογένειες να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν την πενθήμερη «απόδραση» από τα μαθήματα, τα φροντιστήρια και την καθημερινότητα.

Η απώλεια των μαθητικών εκδρομών για τον τόπο μας εντοπίζεται κυρίως στις συμφωνίες που δεν κλείνονται με συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία της χώρας, τα οποία κινούν τα νήματα στο σχολικό τουρισμό. Κάποιοι αναφέρουν ως μειονέκτημα και την έλλειψη επιλογών στη νυχτερινή διασκέδαση των μαθητών, ωστόσο το Ρέθυμνο ως «φοιτητούπολη» θα μπορούσε να έχει αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα, με ένα προγραμματισμό που θα υλοποιούνταν εγκαίρως ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους τοπικούς εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου.

Επιπλέον, στην απώλεια των μαθητικών εκδρομών έχει συμβάλλει τόσο η ακτοπλοϊκή σύνδεση που δεν υπάρχει με το λιμάνι του Πειραιά όσο και η έλλειψη διαφήμισης της πόλης και των αξιοθέατων του νομού.

«Τα νήματα στο σχολικό τουρισμό στην Ελλάδα κινούνται από ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες παροχές και δεσμεύσεις, προκειμένου πρωτίστως να εξασφαλίσουν «συμφωνία» με τον τόπο προορισμού και έπειτα να προτείνουν στα σχολεία τα πενθήμερα ταξιδιωτικά πακέτα. Τα γραφεία τουρισμού κανονίζουν τα πάντα: κλείνουν ταξιδιωτικά εισιτήρια, κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, προγραμματίζουν τις εκδρομές στα αξιοθέατα του κάθε τόπου, ενώ φροντίζουν ακόμη τη διατροφή και τη νυχτερινή διασκέδαση των μαθητών» αναφέρουν επιχειρηματίες του χώρου.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» και ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου: «Το Ρέθυμνο είναι ωραίο την ημέρα, αλλά δεν έχει ζωή το βράδυ. Τα προηγούμενα χρόνια ερχόντουσαν οι μαθητές στο Ρέθυμνο και έφευγαν το βράδυ με τα λεωφορεία για να πάνε στα Χανιά να διασκεδάσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα δεν γίνεται αυτό.

Φέτος, αν και υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες σε κανένα ξενοδοχείο του Ρεθύμνου δεν έγινε κράτηση για μαθητική εκδρομή. Οι τουριστικοί πράκτορες που κλείνουν τα πακέτα θέλουν τέσσερα νυχτερινά κέντρα για τέσσερις βραδιές. Στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είμαστε ένας νομός με πολλά αξιοθέατα και αρκετούς ευχάριστους προορισμούς, όμως οι μαθητές θέλουν να ξεφαντώσουν, να διασκεδάσουν, να χορέψουν στα κέντρα».

 πηγή Ρεθεμνιώτικα Νέα

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook