«Όλη τη μέρα σήμερα μπαίνουμε και βγαίνουνε στα σπίτια. Κουνάει συνέχεια και δεν μπορεί να νιώθει κανείς ασφαλής» δήλωσε ο πρόεδρος της Δρυμαίας Φθιώτιδας Βασίλης Μανδώνης καθώς η σεισμική δραστηριότητα από σήμερα το πρωί είναι ιδιαίτερα έντονη. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί ήδη δύο σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ ο καθένας και άλλοι δύο, λίγο μικρότεροι. «Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες είχαν ηρεμήσει τα τελευταία 24ωρα. Σήμερα όμως τα φόρτωσαν και φεύγουν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανδώνης, προσπαθώντας να περιγράψει την ανησυχία των κατοίκων.

«Έχουν περάσει 11 μέρες από τα 5.1 Ρίχτερ και δεν μπορούμε να θεωρούμε φυσική εξέλιξη τα τεσσάρια στην περιοχή» αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας λίγη ώρα μετά και το δεύτερο τεσσάρι που σημειώθηκε 20 λεπτά πριν από τις 8 το βράδυ. Ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας επαναλαμβάνει πως «από την αρχή της σεισμικής δραστηριότητας έχω σημειώσει πως έχει συσσωρευτεί αρκετή ενέργεια στην περιοχή μιας και ο τελευταίος σεισμός χρονολογείται το 2008». Ο ίδιος υπογραμμίζει με έμφαση πως «τα τεσσάρια μετά από τόσες μέρες δεν είναι φυσική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι η συσσωρευμένη ενέργεια της περιοχής θα εκτονωθεί με αυτόν τον τρόπο».

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι περιμένουν να επανέλθουν από αύριο τα συνεργεία των μηχανικών για να προχωρήσουν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έγιναν και νέες αιτήσεις για καινούργιες ζημιές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων οι αυτοψίες θα ξεπεράσουν τελικά τις 1400. Μάλιστα μέχρι στιγμής περισσότερα από 500 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για να κατοικούνται και έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μην μένουν μέσα σε αυτά.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που παρουσιάζονται» υπογραμμίζει ο κ. Μπολτέτσος πρόεδρος στο Ρεγγίνι της Φθιώτιδας. Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο συνάδελφός του στη Δρυμαία ενώ όπως σημειώνουν «έχουμε ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες αρχές για όποιο θέμα προκύπτει». Οι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρώτο έλεγχο.

«Είναι μακρύς ο δρόμος για την περιοχή» εκτιμά ο δημοτικός σύμβουλος Αμφίκλειας -Ελάτειας Γιώργος Γώγος οποίος μάλιστα εκφράζει και την ευχή «όση συμπαράσταση έχουν δει μέχρι τώρα θέλω να πιστεύω ότι θα την δούμε και στη συνέχεια…».

Όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι αρμόδιοι μηχανικοί των δήμων που παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη οι εντολές που έχουν δοθεί στα συνεργεία των μηχανικών είναι να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους από τους οποίους θα προκύψουν πορίσματα για τις ζημιές. Οι ίδιοι εξηγούν πως σε άλλες περιπτώσεις μετά τον πρώτο έλεγχο περίμεναν να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα προβλέπει τα μέτρα για τις σεισμόπληκτες περιοχές και στη συνέχεια να υποβληθούν οι φάκελοι για να γίνουν αυτοψίες.

«Οι εντολές που έχουν δοθεί στα συνεργεία είναι να συνεχίσουν έστω και αν δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ… και αυτό είναι κάτι που επιταχύνει τις διαδικασίες» υπογραμμίζει ο κ. Γώγος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα βρέθηκε και πάλι στα σεισμόπληκτα χωριά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συζητώντας με τους κατοίκους τα επόμενα βήματα. «Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε τα τρέχοντα ζητήματα όσο άμεσα και αν ήταν αυτά. Με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσουμε. Άλλωστε αυτό το έχουν κατανοήσει και οι κάτοικοι αλλά και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας ζητώντας να προωθούνται άμεσα τα οποιαδήποτε προβλήματα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τα δημόσια κτίρια για να δίνονται άμεσα λύσεις ενώ διαβεβαίωσε πως σύντομα θα εκδοθεί και η ΚΥΑ αλλά πρώτα πρέπει να τελειώσουν οι αυτοψίες.

enikos από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook