Την υπουργική απόφαση που καθορίζει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε το 38,2% το 2012 και το 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά,αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

Τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα από την 1η Αυγούστου και οι οποίοι θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το α\’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Σημειώνεται ακόμα πως το πρώτο οκταήμερο του Αυγούστου παρατηρήθηκαν αυξημένες απολύσεις και ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή στους αρμόδιους φορείς να διενεργήσουν έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

«Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, τα ευρήματα της Εργάνης, έδειξαν ότι έχουμε περισσότερες απολύσεις απ\’ ότι προσλήψεις σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου», είχε δηλώσει ο κ. Βρούτσης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook