Ως "σανίδα σωτηρίας" μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων υπέρ 37χρονου ανέργου δανειολήπτη από τα Χανιά,  με την οποία διέσωσε όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του.

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, πρόκειται για άνεργο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, ο οποίος είχε χρέος σε μία Τράπεζα συνολικού ύψους 28.336,65 ευρώ.

Ο 37χρονος είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος του, χωρίς η αδυναμία αυτή να οφείλεται σε δόλο.

Η σύζυγός του εργάζεται ως εποχιακή ξενοδοχοϋπάλληλος και επίσης λαμβάνει γεωργικό εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα και επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει 1) μία κατοικία 61 τ.μ 2) ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ και 3) ένα αυτοκίνητο έτους κατασκευής 1996.

Επί των παραπάνω αναφερομένων, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία από την ρευστοποίηση, αφού όρισε ρύθμισε του χρέους 100 ευρώ μηνιαία για τέσσερα έτη, δηλ. θα πληρώσει (100χ48= 4800) σύμφωνα με τις οικονομικές και οικογενειακές δυνατότητες του δανειολήπτη.Για δε την διάσωση της κατοικίας αφού του παρεχωρήθη τετραετίας περίοδος χάριτος καλείται να το πληρώσει σε 10 χρόνια δηλ.σε 120 μηνιαίες δόσεις (23537: 120= 196)

Επί της ωφέλειας του δανειολήπτη
1)Σώζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικία , αγροτεμάχιο,αυτοκίνητο)
2)Του χορηγείται τετραετής περίοδος χάριτος
3)Ρύθμισε την ι δόση του δανείου του κατά το δικό του "μπορώ"

Η απόφαση αυτή, κατά την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εκτός από την "καλοκαιρινή δροσιά" που έφερε στην τρίτεκνη οικογένεια του δανειολήπτη, ανοίγει ακόμα τον "δρόμο" για τους φοβισμένους από τις Τράπεζες δανειολήπτες, οδηγώντας τους , να εντάξουν τα δάνεια τους στο Νόμο Κατσέλη.