«Καταστροφική απόφαση » τη δεδομένη περίοδο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για τη πρώτη κατοικία.

«Τη δεδομένη περίοδο μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την κτηματαγορά γενικότερα», σημειώνει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από κάποιους κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες που εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».

«Στο πλαίσιο αυτό», σημειώνει ο κ. Μίχαλος, «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, χωρίς όμως να νομοθετηθεί η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει, δηλαδή, να προβλεφθεί μια διαδικασία ελέγχου της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και αν διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων ο δανειολήπτης να μη χάνει το ακίνητο του, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπορούν να κινούν διαδικασίες για την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πάντα κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, γιατί επιπροσθέτως σ’ αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει και πλήρης απαξίωση των τιμών των ακινήτων, λόγω της υπερπροσφοράς, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κτηματαγορά», καταλήγει.

newsbeast.gr