Αυξάνονται οι κλοπές τροφίμων μέσα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ειδών διατροφής. Ενώ παλιότερα οι πελάτες έκλεβαν κυρίως καλλυντικά, ποτά ή είδη υγιεινής επειδή ήταν ακριβά, σήμερα στόχος είναι τα γάλατα, τα γιαούρτια και τα μπισκότα.

Υπεύθυνος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας μιλάει στην Καθημερινή για την έξαρση των μικροκλοπών στα πολυκαταστήματα και την εγκληματικότητα της ανέχεια και αναφέρει ότι για πρώτη φορά καταγράφονται κρούσματα κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων. «Αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει», λέει.

Ανάλογη εικόνα δίνουν και πολλά άλλα σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. «Ενας είχε ανοίξει μια συσκευασία τυρί για τοστ και το έτρωγε βιαστικά. Τον είδα, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση», διηγείται άνδρας της υπηρεσίας σεκιούριτι ενός καταστήματος. Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα «συνελήφθη» να αρπάζει ένα μπουκάλι λάδι από το ειδικό καλάθι όπου συγκεντρώνονταν τρόφιμα στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΚΑΪ «Ολοι μαζί μπορούμε». Οπως λένε οι υπάλληλοι των καταστημάτων, δεν υπάρχει διαχωρισμός στην πείνα. Τα κρούσματα αφορούν εξίσου Ελληνες και αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (ECR Hellas), το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με το κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, οι απώλειες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανέρχονται στο 2,1% των πωλήσεων, με έντονα αυξητική τάση. Τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπών είναι το λάδι, το μέλι, ο καφές, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα ξυριστικά, τα ζαχαρώδη (τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.), τα καλλυντικά, οι μπαταρίες και τα τρόφιμα (τυριά κ.λπ).

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook