Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θα έχει στις 3 το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και θα δει επίσης κατ' ιδίαν τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά. Ο κ. Ζανιάς οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κ. Άσμουσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ασμουσεν εξέφρασε ενδιαφέρον να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει εκτός Αθηνών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με έλληνες παράγοντες, καθώς και αντιπροσώπους της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη».

Άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Άνγκελα Μέρκελ και παλαιότερα υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Άσμουσεν θεωρείται αυτή τη στιγμή πρόσωπο - κλειδί για τις ισορροπίες στην ΕΚΤ.

Σε μία περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ελέω κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά και που οι ελληνικές τράπεζες περνούν «εξετάσεις» από τον έλεγχο που διενεργεί η BlackRock στα χαρτοφυλάκιά τους, η επίσκεψη του κ. Άσμουσεν μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, όπως επισημαίνει το Βήμα online.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωζώνη για την τρόικα, ο κ. Άσμουσεν έχει πει ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, τώρα, μεσούσης της κρίσης χρέους.

Ο κ. Άσμουσεν εκτιμά ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της Ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.


in.gr