Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη. Η υπόθεση με το περίφημο «σεισμόσημο», ακόμη ένα χαράτσι στα ακίνητα για την υποχρεωτική ασφάλισή τους κατά των σεισμών και κάθε φυσικής καταστροφής, σέρνεται εδώ και χρόνια. Η απόπειρα ορισμένων να το επαναφέρουν στο προσκήνιο ως «μνημονιακή υποχρέωση» είναι ακόμη μία απόδειξη για το τι σημαίνει κυβερνητική λειτουργία σε συνθήκες έντονης οικονομικής και κοινωνικής «σεισμικής αναταραχής».

Τρικυμία εν κρανίω, λοιπόν, για τους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς και για μια κυβέρνηση που παραπαίει από έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και επικοινωνίας είναι αυτό που προσδιορίζει την εικόνα γύρω από το θέμα του «σεισμόσημου».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, αν και αναρμόδιος, μιλώντας στο Mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου, με προσεκτικά όμως κριτήρια ώστε να μην επιβαρυνθούν κι άλλο οι πολίτες! Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου διέψευδε πανηγυρικά τον εαυτό του.

Κατά τον ύστερο κ. Μανιάτη, ο αμέσως προηγούμενος εαυτός του δεν ήξερε τι έλεγε. Γιατί, όπως ανέφερε, ούτε τέτοια δέσμευση υπάρχει απέναντι στην τρόικα ούτε η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει τέτοιο μέτρο…

Ολα συνέβησαν γιατί κατά τη διάρκεια υπουργικής σύσκεψης, που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο αντιφατικές δηλώσεις του κ. Μανιάτη, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας του ζήτησε να ανακαλέσει, αλλιώς θα το έκανε εκείνος. Αυτό που θορύβησε τον κ. Στουρνάρα ήταν ο κοινωνικός αντίκτυπος της εξαγγελίας, τη στιγμή που ο ίδιος ετοιμάζει με απόλυτη μυστικότητα το νέο μόνιμο χαράτσι στην περιουσία των Ελλήνων, υπό την επωνυμία Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Ωστόσο, το θέμα του σεισμόσημου δεν είναι ανύπαρκτο. Επανέρχεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική λύση αποζημίωσης των παθόντων σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, ώστε να απαλλαγεί το κράτος από αυτή την υποχρέωση. Είναι γεγονός, όμως, ότι προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν διαχρονικά και με φορτικότητα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα της ασφαλιστικής αγοράς. Θεωρούν ότι με την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων θα αυξηθούν ικανοποιητικά τα έσοδα του κλάδου, που πλήττεται σήμερα από την κρίση.

Η απορία παραμένει: Υπάρχει κάποιος σ\’ αυτή τη συγκυρία που να φαντάζεται ότι είναι δυνατόν να επιβληθούν απ\’ το παράθυρο νέα χαράτσια, οποιασδήποτε μορφής, στους πολίτες; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι. Αλλωστε, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook