Το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν, που μετά το Βερολίνο, υποβαθμίζει τη συζήτηση -που άνοιξε επισήμως ο Β.Σόιμπλε και δεν διέψευσε ο Ο.Ρεν- περί τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, τονίζει ότι στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε παραπέμπει στο ανακοινωθέν του Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα βοήθεια στην Αθήνα.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ.Κοτχάους, που, επαναλαμβάνοντας την επίσημη γραμμή, τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επανεξετάσουν την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του 2014, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για διαμόρφωση τρίτου πακέτου.

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup του Ιουλίου για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», διαβεβαίωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Β.Σόιμπλε περί νέας βοήθειας προς τη χώρα.

Η Σ.Χιουγκ τόνισε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας, η Σ.Χιουγκ ανέφερε ότι στο Eurogrοup του Iουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και τόνισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β.Σόιμπλε για νέα βοήθεια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε προηγούμενα ανακοινωθέντα του Eurogroup, και κυρίως σε αυτό του Νοεμβρίου του 2012, όπου αναφέρεται, όπως σημείωσε η κα. Χιούγκ, ξεκάθαρα υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, εξήγησε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μίας χώρας.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Όλι Ρεν μετά την παραδοχή Σόιμπλε περί ανάγκης ύπαρξης και τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν και όπως είπε, δεν είναι η μοναδική επιλογή.

Η τρόικα θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Σεπτέμβριο. «Τότε, θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος» είπε ο Ρεν, προσθέτοντας ότι: «η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων».

«Ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας» σχολίασε η Σ.Χιουγκ.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook