Κυρίως επιχειρηματίες, εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα, αναμένεται να αφορά η πρώτη φάση της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Χθες, Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, σύμφωνα με το Βήμα online, ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το όλο θέμα αφορά σε αυτή τη φάση «κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους» και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, ωστόσο μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών.

«Δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α΄ κατοικία και χαμηλά εισοδήματα», τόνισε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώκει την εξαίρεση όλων των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία.

Από την άλλη πλευρά, μελετάται το ενδεχόμενο να κατέβει ο «πήχης» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις 200.000 ευρώ στις 160.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία καθώς εξετάζει ακόμη το ζήτημα.


in.gr