Σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα της άρσης στην απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κατέληξαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως προκύπτει, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης υπό συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το θέμα των πλειστηριασμών και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει την στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».


Νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, εκείνων, που έχουν βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης είναι και θα παραμείνει απολύτως προστατευμένη».

Ο κ. Βενιζέλος άφησε να φανεί ότι θα γίνει άρση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας «μόνο για τους λίγους επιτήδειους», που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους παρότι μπορούν. Αυτούς, κατά τον κ. Βενιζέλο, θα αναζητήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφώσει τη σχετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, που θα έλθει έως το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαίο να επέλθει ηρεμία στην κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και να λειτουργήσει η στεγαστική πίστη. Πάντως δεν φαίνεται να είναι σαφές ποιος μπορεί να είναι ή να θεωρηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών εκείνων, που μπορεί να μείνουν ακάλυπτα και εκτεθειμένα στους πλειστηριασμούς, αν και η αίσθηση, τουλάχιστον του κ. Βενιζέλου, είναι ότι πρόκειται για σχετικά λίγες περιπτώσεις.

Όπως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν θα υπάρξει ρύθμιση με γενικό χαρακτήρα.

Η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

"Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.

Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας".protothema.gr