Το παραδοσιακό έθιμο του σαϊτοπόλεμου που κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Καλαμάτα, θα αναβιώσει την Κυριακή του Πάσχα στο χώρο των παλαιών σφαγείων στη δυτική παραλία της πόλης. Μόνο οι προετοιμασίες όμως, στοίχισαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε πραγματικό «μπουρλότο» μετατράπηκε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κεραμοποιίας στην Αγία Τριάδα, όπου τα θύματα κατασκεύαζαν τις αυτοσχέδιες κροτίδες που θα χρησιμοποιούνταν ανήμερα του Πάσχα. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μια από τις σαΐτες εξερράγη και οι φλόγες έφτασαν στο μπαρούτι που υπήρχε παντού στον χώρο. Η φωτιά επεκτάθηκε αστραπιαία και προκάλεσε ανάφλεξη στις αποθηκευμένες σαΐτες, με αποτέλεσμα η αποθήκη να τυλιχτεί στις φλόγες.

Από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε τραυματίστηκε βαριά ένας 70χρόνος, που έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, γι’ αυτό απαιτήθηκε η διακομιδή του από το νοσοκομείο Καλαμάτας στη μονάδα εγκαυμάτων του Θριάσειου νοσοκομείου στην Ελευσίνα. Άλλοι δυο νέοι, ένας 29χρονος και μία 20χρονη, έχουν υποστεί μικρότερης έκτασης εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Άνδρες της Πυροσβεστικής έφτασαν αμέσως στο εργοστάσιο και έσβησαν την φωτιά, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Το έθιμο, που έχει προκαλέσει στο παρελθόν ακόμη και θανάτους ή ακρωτηριασμούς σε κάποιους από αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν στην επίδειξη, έχει τις ρίζες του σε μια μάχη που έδωσαν οι Μεσσήνιοι κατά των Τούρκων τρομάζοντας τα άλογα τους πυροδοτώντας ξαφνικά τις αυτοσχέδιες σαΐτες που ήταν γεμάτες εκρηκτικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook