Η τελευταία αποτρόπαια επίθεση στη Δαμασκό με χημικά όπλα που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων, ανάμεσά τους και παιδιά, δημιουργεί νέα ένταση στην περιοχή με τις δυνάμεις της Δύσης να απειλούν με στρατιωτική επέμβαση και επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Σε πρώτη φάση οι περισσότεροι από τους δυνατούς παίκτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν το κόστος ενός ακόμη πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, κάτι που απειλεί να τινάξει εκ νέου την περιοχή στον αέρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάνει λόγο για «γεγονός που προκαλεί ανησυχία» εφόσον αποδειχθεί ότι για την επίθεση ευθύνονται όντως οι δυνάμεις του Ασαντ, ωστόσο, δεν δείχνει διάθεση να αναλάβουν οι ΗΠΑ το κόστος ενός ακόμη πολέμου στη Μέση Ανατολή και εάν φθάσουν σε αυτό το σημείο θα ζητήσουν διεθνή στήριξη.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται στο Πεντάγωνο εξετάζονται διαφορετικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης που κυμαίνονται από μεμονωμένη επίθεση με πυραύλους έως σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει εντολή να είναι σε ετοιμότητα όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ούτως ώστε να έχει πλειάδα επιλογών στη διάθεσή του, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις.

Βιάζονται οι Γάλλοι «όχι» λένε οι Βρετανοί

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, μόνο η Γαλλία πιέζει έντονα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ με τον υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, να καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να απαντήσουν με επέμβαση αν αποδειχθεί πως ο στρατός της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Στον αντίποδα οι Βρετανοί δεν επιθυμούν καθόλου μια νέα στρατιωτική εμπλοκή με τον στρατηγό Ντάντ, πρώην αρχηγό του βρετανικού στρατού να δηλώνει ««Η στρατιωτική επέμβαση είναι ιδιαιτέρως ανεπιθύμητη και καθόλου πρακτική. Μια επέμβαση δεν θα λύσει το πρόβλημα».

Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ο οποίος τονίζει «Οποιαδήποτε προσπάθεια να εξουδετερωθεί η αεράμυνα της Συρίας θα είναι τιτάνια, δαπανηρή. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η απειλή των χερσαίων δυνάμεων».

Οι Γερμανοί τηρούν προς το παρόν σιγή ιχθύος, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν θα επιθυμούσε να διεξαχθούν οι εκλογές μέσα σε πολεμικό κλίμα.

Τέλος, με δεδομένη την αμέριστη στήριξη που παρέχουν στον Ασαντ Ρωσία και Κίνα μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να τινάξει τη διεθνή διπλωματία στον αέρα έπειτα και από τους μεγάλους τριγμούς στις σχέσεις Ομπάμα – Πούτιν με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν.

 iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook