Συνεχίζεται η «πολεμική» ρητορική στη Γερμανία για το τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την πολιτική «θύελλα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή τη φορά, την «σκυτάλη» ο από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς παίρνει ο προέδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse, επαινεί την ειλικρίνεια του Σόιμπλε, αλλά την ερμηνεύει ως παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής του Βερολίνου για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, εφιστά την προσοχή στη γερμανική κυβέρνηση να μην παίζει επιπόλαια με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση του ευρώ.

«Αντί να διατίθενται νέα κονδύλια από χρήματα Γερμανών και Ευρωπαίων φορολογουμένων, η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα μια εσωτερική κατανομή των βαρών» τόνισε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν οι σούπερ πλούσιοι Ελληνες να μην συμβάλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας, αν και πολλοί από αυτούς την έχουν καταληστέψει».

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προειδοποίησε να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Kieler Nachrichten, ο Βεστερβέλε αναφέρει ότι δεν πρέπει κανείς να αποκλείει εξ αρχής νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά σημειώνει πως είναι σημαντικό να μην δοθεί άλλο χρηματοδοτικό πακέτο, μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί.

«Εάν οι εξαγγελίες γίνονται νωρίτερα, τότε η ώθηση για μεταρρυθμίσεις χαλαρώνει» εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Γκίντερ Έτινγκερ: Δέκα δισ. ευρώ η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα

Από γερμανικά χείλη (του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκεκριμένα) ακούστηκαν οι πρώτες… αλήθειες περί του «αναπόφευκτου» τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, από γερμανικά χείλη ήρθε και η πρώτη προσέγγιση-εκτίμηση για το ποσό στο οποίο θα ανέλθει το νέο δάνειο των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας.

Και ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερα από δέκα δισ. ευρώ, πυροδοτώντας συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ο Έτινγκερ δεν ασχολείται άμεσα με ζητήματα του χρέους της ευρωζώνης, τα σχόλιά του αποτελούν την πιο συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου Γερμανού πολιτικού σχετικά με το πιθανό μέγεθος ενός νέου πακέτου διάσωσης, από τότε που αυτό αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook