Τον μεγαλύτερο ντάκο στον κόσμο είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά αλλά και να γευτούν όσοι βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στους Αγίους Αποστόλους, σε μια μοναδική εκδήλωση  που θα καταγραφεί στην ιστορία αλλά και στα Ρεκόρ Γκίνες.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου \”Το Ρόδο\” ετοίμασαν το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο που έχει το σχήμα της Κρήτης με διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα και στη συνέχεια το έντυσαν με… τα απαραίτητα για να γίνει ένας ντάκος άξιος για βραβείο.

\"Φωτογραφία:

Κατά την παρασκευή του, που διήρκεσε συνολικά τέσσερις ημέρες, χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια ψήστηκε και ενώθηκε.

\"\"

Για την παρασκευή του παξιμαδιού-γίγα χρησιμοποιήθηκε αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι ζύγιζε 160 κιλά.

\"\"

Η παρουσίασή του έγινε σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο \”Το Ρόδο\”.

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια και με την ικανοποίηση στα βλέμματα όλων, συμμετέχοντων, διοργανωτών και κόσμου, ακολούθησε  παραδοσιακή Κρητική βραδιά με μουσική από τον Λευτέρη Κουμή (βιολί), τον Σταύρο Ψαρουδάκη και τους συνεργάτες τους, ενώ το χορό \”έσυραν\” ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο» και ο μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Τα Σφακιά».

Ο παραδοσιακός ντάκος

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ\’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μηζύθρα σε σβώλους.

Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.

(φωτο ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ/facebook

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook